De Vlega-gehaktbal van Distrivers, Van der Zee en Agraservice Lindenhols, is de grote winnaar van de XIC-award 2019. Deze award werd op 27 juni 2019 uitgereikt. Partijen namen de prijs in ontvangst voor de beste branche-overstijgende innovatie in de regio Zwolle, namelijk een gehaktbal die 30% minder vlees bevat en gemaakt is met eiwitten uit de veldboon.

Innovatieve samenwerking

Deze duurzame gehaktbal ontstond uit de wens van Distrivers en Consortium EiwitAnders, om de veldboon in Noord-Nederland te introduceren als een smakelijk en eenvoudig ingrediënt van maaltijdcomponenten. Zij werden in contact gebracht met Geert Lindenhols van Agraservice Lindenhols, die al langer de wens koesterde om meer te doen met zijn geteelde veldboon. Uit die samenwerking ontstond uiteindelijk de ‘Vlega-gehaktbal’.

Duurzame gehaktbal

Volgens Jeanine Hiemstra, manager Marketing & Innovatie bij Distrivers zijn duurzame vleesproducten met meer plantaardige eiwitten dé toekomst. De Vlega-gehaktbal is een milieuvriendelijk product. Het vlinderbloemige gewas laat 100 kilo stikstof per hectare in de bodem achter en dankzij een vroege oogst kan een weelderige groenbemester flink bijdragen aan organische stof in de bodem. Alle ingrediënten van de gehaktbal worden tevens lokaal betrokken, wat een besparing op foodmiles oplevert. Met de Vlega-gehaktbal is de keten bovendien verkort en kan de akkerbouwer zijn gewas beter verwaarden.

Jury-beoordeling

De XIC-jury stemde nagenoeg unaniem voor de Vlega-gehaktbal. Juryvoorzitter Nathan Fredriks van Rabobank IJsseldelta: “Wij waren onder de indruk van de circulaire win-win situatie van dit product, evenals de win-win situatie voor de regio. Een mooie cross-over tussen de voedingsmiddelenindustrie in de zorg en de agrarische sector.”

Winnaars

Distrivers is leverancier van eten & drinken aan care en cure organisaties door heel Nederland. Haar roots liggen bij slagerij Van der Zee uit Emmen. Van der Zee bereidt ambachtelijke producten voor zorginstellingen en horeca. Agraservice Lindenhols is actief op het gebied van akkerbouw, veehouderij en grondverzet, tevens teler van het wisselgewas veldboon.

Cross-over Innovation Challenge

XIC staat voor Cross-over Innovation Challenge, een initiatief van Polymer Science Park, Health Innovation Park en Kennispoort Regio Zwolle, die daarmee innovaties met een branche-overstijgende samenwerking in de regio willen stimuleren. Elk jaar kunnen ondernemers hun product, idee of dienst inbrengen, waarna drie kanshebbers worden geselecteerd. De award wordt uitgereikt aan het meest innovatieve en branche-overstijgende idee, gedurende een exclusief programma. Dit jaar is de zesde editie.

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.