Elk jaar ontvangt de winnaar van de Innovatieprijs van Regio Zwolle een award. En dat is niet zo maar een award. Kennispoort Regio Zwolle vraagt elk jaar een ondernemer uit Regio Zwolle om een unieke bokaal te ontwerpen met een verhaal. Want als je als ondernemer een innovatie op de markt brengt en de Innovatieprijs wint, hoort daar een innovatieve award bij. Voor de 10e editie van de Innovatieprijs ontwierp en maakte Gertjan de Kam, productdesigner bij Vepa the furniture factory, de award.  

Een vraag, idee en ontwerp 

Gertjan kreeg van collega Erik Luisman, sustainability & business development, de vraag of hij de award van 2024 wilde ontwerpen. ‘Tijdens het gesprek met Erik, had ik meteen een idee in mijn hoofd. Voor ik het wist had ik een schets op papier staan. Ik wist direct hoe de award eruit moest zien’, vertelt Gertjan.  

Een klassieke bokaal van hennep op een zwerfkei 

De vorm van de award kun je vergelijken met een klassieke bokaal. Een bokaal betekent letterlijk ‘drinkbeker’ en vormt zich als een wijde kelk (mond) op een voet. De voet van de award verwijst naar de zwerfkeien die tijdens de IJstijd in Drenthe neerstreken. De kelk van de award maakte hij van hennep. In Nederland maken we al eeuwen gebruik van dit materiaal. Vepa werkt ook dagelijks met dit duurzame materiaal hennep. 

‘De hennep wikkelde ik om een kern, deze bakte ik en zo ontstond er een stevige structuur van natuurlijke vezels. Als ontwerper is het leuk om dingen te doen op een zo duurzaam mogelijke manier. Bij dit product hoort een verhaal. Het verhaal schrijf ik aan de winnaar om te motiveren. De award is uniek en laat je een winnaar voelen door het gewicht van de zwerfkei en het verhaal erachter’, vertelt Gertjan enthousiast. 

Ode aan het innovatieve ondernemerschap  

De award is een ode aan het innovatieve ondernemerschap in Regio Zwolle: ‘Richting het noorden van ons land, rijst regio Zwolle als gids van innovatie en ondernemerschap. Hier, in het Drentse Hoogeveen, waar zwerfkeien staan voor een rotsvaste basis, bloeit een nieuwe generatie van ondernemers die de toekomst vormgeeft. De steen symboliseert de stevige basis waarop ondernemers in regio Zwolle bouwen. Ze halen kracht uit het verleden, maar hun blik is gericht op morgen.  

In de handen van innovatieve ondernemers, verandert hennep in een wonderlijke stof. Een samenstelling van natuur en technologie. De hennepvezels in de kelk, verwerven met de innovatieve biologische hars, vormen duurzame en milieuvriendelijke structuren. Dit weerspiegelt het toekomstbestendig ondernemen van de huidige ondernemers in regio Zwolle. Ze smeden de toekomst met gedrevenheid en creativiteit en maken innovatieve producten.  

Elke ondernemer draagt bij aan de kelk van vooruitgang, geweven met de draden van duurzaamheid en vernieuwing.’

Over Vepa 

Vepa is een familiebedrijf gevestigd in Hoogeveen en Emmen. Het bedrijf ontwerpt meubels zo circulair en duurzaam mogelijk. Hiervoor gebruiken ze materialen zoals de vezels uit de hennep die dienen als grondstof voor hun producten. Het bedrijf ontwikkelde zich tot een van de meest veelzijdige en duurzame kantoor- en projectmeubelfabrikanten van Nederland. Dit doen ze door afval of reststromen te gebruiken in de productie van hun producten. 

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.