Een automatische spuitgietmachine ontwikkelen die perfect aansluit op het proces van spuitgieten met 3D-geprinte matrijzen. Anno Visser van Formal Molding uit Zwolle bedacht en bouwde een machine die precies dat doet. Het doel van deze innovatie? De ontwikkeling van kunststof spuitgietproducten richting de markt versnellen en verduurzamen. Formal Molding is een van de drie finalisten van de 10e editie van de Innovatieprijs van Regio Zwolle 2024.  

Matrijzen 3D-printen 

Voor bedrijven kan de ontwikkeling van een spuitgietproductie voor veel uitdagingen en risico’s zorgen. De benodigde stalen matrijzen zijn complex, duur en kosten veel tijd om te maken. Omdat dit zo ingewikkeld is, zijn er vaak meerdere versies van de matrijs nodig. Dit om de producten, die met de matrijs gemaakt worden, naar wens te maken.  

‘Doordat we de matrijzen nauwkeurig 3D-printen in plaats van het metaal te bewerken, produceren we binnen een week al een kleine serie spuitgiet-prototypes. Omdat deze prototypes een op een overeenkomen met de productieserie, kunnen ontwikkelaars in een vroege fase aspecten van hun ontwerp testen. Hiermee voorkomen we dat er nieuwe en kostbare versies van de productiematrijs gemaakt moeten worden. Deze nieuwe en innovatieve aanpak noemen we de Pre-FOT techniek’, legt Anno uit. 

Energie, tijd en geld besparen 

De innovatie zorgt ook voor een duurzamer productieproces. Als er een nieuwe versie van de matrijs nodig is, moet deze terug naar de bewerker. Dat betekent een blok staal heen en weer sturen. Dat kost veel energie, tijd en geld. Met de Pre-FOT techniek kunnen bedrijven met zekerheid een duurzaam proces opstarten en sneller met het verwachte eindproduct op de markt komen zonder kostbare nieuwe versies te maken.  

Ook kan Formal Molding materiaalonderzoek van klanten organiseren door op een kostenefficiënte en snelle manier spuitgietseries te produceren. Dit versnelt de transitie naar duurzame materialen.  

Samenwerken met het onderwijs 

Formal Molding werkt bijvoorbeeld samen met de opleiding industrieel product ontwerpen van hogeschool Windesheim. ‘Studenten krijgen bij ons de kans om de theoretische kennis die ze opdoen tijdens de colleges, toe te passen in de praktijk. Door de lage kosten en hoge snelheid, kunnen studenten een spuitgiet-product ontwerpen die wij samen met hun produceren’, vertelt Anno. 

Een team van techneuten 

Anno: ‘De machine is verbeterd en we kunnen meer opdrachten aannemen. Ik zou het mooi vinden als we groeien naar een team van techneuten die bedrijven ondersteunt om de ontwikkeling van hun spuitgietproductie te innoveren. Uiteindelijk willen we ook spuitgietmachines verkopen aan bedrijven zodat zij de Pre-FOT techniek ook intern kunnen uitvoeren.’ 

Over de Innovatieprijs van Regio Zwolle 

Ondernemers strijden elk jaar om de Innovatieprijs van Regio Zwolle. De prijsuitreiking staat geheel in het teken van innovatie en vindt plaats op vrijdag 28 juni 2024 op PROTO Innovationday bij Perron038 in Zwolle. Tijdens dit evenement laten de finalisten hun innovatiekracht zien en is er ruimte om te netwerken. De Innovatieprijs van Regio Zwolle is een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle. 

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.