Per 1 september 2019 is Henk Jan Meijer de nieuwe voorzitter van de raad van toezicht van Kennispoort Regio Zwolle. Hij koos voor deze positie omdat hij betrokken wil blijven bij Regio Zwolle en hij op economisch vlak graag een steentje wil bijdragen aan deze regio.

Regionale en economische betrokkenheid

Meijer ziet zijn nieuwe positie bij Kennispoort als een mooie aanvulling op zijn huidige activiteiten. “Ik wist al dat ik Eerste Kamerlid zou worden en vond mijn pakket aan werkzaamheden nagenoeg compleet. Toch wilde ik graag iets in Regio Zwolle gaan doen, in de economische sfeer, want dat laatste zat nog niet in mijn pakket.” Regio Zwolle gaat Meijer aan het hart. Toch ging de beslissing, om de nieuwe voorzitter van Kennispoort te worden, niet over één nacht ijs. Meijer: “Ik wilde, de nieuwe burgemeester van Zwolle (Peter Snijders) en daardoor de nieuwe voorzitter van Regio Zwolle, niet voor de voeten lopen. Ik heb me dus goed laten informeren over mijn beoogde rol. Als voorzitter van de raad van toezicht heb ik een hele andere rol en daardoor een andere inbreng als die ik had als voorzitter van Regio Zwolle.”

Veel ervaring

Meijer is blij met zijn nieuwe benoeming. “Kennispoort kwam op het juiste moment en ik denk dat ik hier mijn ervaring goed kan inbrengen.” Die ligt volgens Meijer niet zozeer in het bedrijfsleven, maar meer op bestuurlijk niveau. “Ik weet goed hoe er samengewerkt wordt in deze regio, wie de spelers zijn en hoe de hazen lopen. Dat komt goed van pas bij een positie in een triple helix organisatie.”

Triple helix organisatie

De voormalig burgemeester van Zwolle voelt zich erg betrokken bij een triple helix organisatie zoals Kennispoort. En stelt lachend dat hij min-of-meer zelf een triple helix heeft uitgevonden. “Om de potentie voor innovatie en economische ontwikkeling in een kenniseconomie goed te benutten, moeten overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen goed samenwerken.” stelt hij. In zijn functie als burgemeester zag hij ook het belang om met de buitenwereld samen te werken. “Op het ene vlak zijn ondernemers nou eenmaal beter en op het andere vlak de overheid of het onderwijs. Uiteindelijk maken we samen de regio en daar ligt de focus.”

Rol als voorzitter

De raad van toezicht van Kennispoort bestaat uit vijf leden. De overige leden van de raad van toezicht bestaan uit ondernemers uit Regio Zwolle. Als voorzitter moet hij de raad van toezicht van Kennispoort Regio Zwolle in positie brengen, vindt Meijer. Daarnaast is hij het aanspreekpunt voor algemeen directeur Netty Wakker. Zijn kracht ligt volgens hem in een snelle beoordeling van processen. Hij glimlacht: “Als ik eenmaal de gebruiksaanwijzingen van mensen ken, kan ik ze daarmee goed in hun kracht zetten”. Verder vindt hij dat Kennispoort onomstreden moet zijn. “Kennispoort is er voor de vier O’s: Overheid, Ondernemers, Onderwijs en Onderzoek. Iedereen moet de meerwaarde van een organisatie als Kennispoort zien. Ik vind dat Kennispoort een organisatie is waar je bij moet willen horen.”

Ontwikkeling van Kennispoort

Op de vraag wat hij van de ontwikkeling van Kennispoort in de afgelopen jaren vindt antwoordt hij: “Kennispoort heeft het de afgelopen jaren goed gedaan. Maar ik denk dat het goed is dat er een positioneringsdiscussie is geweest, zodat er een heldere focus ligt voor Kennispoort de komende jaren.” Hij is er blij mee dat uit rapportcijfers blijkt dat Kennispoort goed wordt gewaardeerd en dat de organisatie zich goed heeft geworteld in de regio.

Toch ziet hij gezonde ontwikkelpunten: “De naamsbekendheid is goed, maar voor welke dienstverlening je bij Kennispoort terecht kunt, die kennis kunnen we beter positioneren bij onze doelgroepen. Het is belangrijk dat ondernemers, maar ook de overheden en de onderwijsinstellingen, weten dat er een organisatie is die goed én onafhankelijk advies kan geven bij innovatie, vernieuwing en internationaal ondernemen. Door de infrastructuur die er ligt goed te benutten, kan de regio nog mooier en toekomstbestendiger worden. Regio Zwolle groeit niet voor niets door naar de vierde economische regio van Nederland. Hiervoor is een organisatie als Kennispoort, maar ook het Health Innovation Park en het Polymer Science Park van wezenlijk belang.”

Toekomst

Voor de toekomst wil Meijer dat Kennispoort zich doorontwikkelt en zich op de continuïteit gaat richten. Hij legt uit: “Nadrukkelijke focus op de activiteiten waarvoor we zijn aangesteld door onze opdrachtgevers. Het moet voor iedereen duidelijk zijn wat we doen en hoe we het doen. We moeten ons bestaan gaan ontlenen aan geleverde kwaliteit. De regio moet zich straks niet meer kunnen voorstellen dat er geen Kennispoort is. Want ik denk dat er altijd een soort makelaarsfunctie tussen kennis, overheid, onderwijs en ondernemers nodig is.”

Vierde economische regio

Om naar vierde economische regio te kunnen doorgroeien, ziet hij een duidelijke rol voor Kennispoort. Innovatie in het bedrijfsleven is namelijk een belangrijk onderdeel voor de concurrentiekracht van een regio. Hij stelt dat onze regio sterk is door familiebedrijven, de hoge arbeidsethos en de kwaliteit van leven. “Maar,” stelt hij “het moet ook leuk zijn voor ondernemers die innoveren en vernieuwen. Dat is een onmisbaar onderdeel van het economische systeem. Kennispoort schakelt daarin tussen een aantal belangrijke spelers en heeft daar een wezenlijke bijdrage in.”

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.