Kooiker Groep uit Staphorst is de winnaar van de innovatieprijs van Regio Zwolle met hun innovatie de Uitblinker met reiniger. Tijdens het PROTO Kennisfestival op vrijdag 24 juni namen Roel Poolman en Angela Buitenhuis van Kooiker Groep de innovatieprijs in ontvangst. De Uitblinker met reiniger is een machine die waterpasserende en waterdoorlatende verharding reinigt. De innovatieprijs Regio Zwolle is een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle.

Wanneer de voegen van waterpasserende en waterdoorlatende verharding dichtslibben, kan het water na een flinke bui niet meer goed weglopen. Hierdoor kan er wateroverlast ontstaan. Vier jaar geleden kreeg Klaas Kooiker, directeur van Kooiker Groep, de vraag vanuit gemeenten of zij de verharding op gevoelige plekken kunnen reinigen. Kooiker Groep heeft al ruim tien jaar ervaring in de zuig- en blaastechniek. Samen met Amphitec bedacht Klaas de Uitblinker met reiniger om dit probleem op te lossen. ‘Wat geweldig! Laten we samen Regio Zwolle op de kaart zetten.’ zegt Roel enthousiast na het winnen van de innovatieprijs van Regio Zwolle. ‘We zijn ontzettend trots op onze innovatie. Het is een eer dat wij mogen winnen van deze andere prachtige innovaties’, vertelt Angela. 

Vijf jaar schone bestrating

De zuigmond aan de Uitblinker is door Kooiker Groep ontwikkeld. Dit onderdeel zuigt het vuil uit de voegen van bestrating. Daarna reinigt de machine met hogedruk. Wanneer de voegen van de bestrating schoon zijn, kan het water makkelijk terug de bodem in. Dit ontlast het riool na lange periodes van droogte. Eenmaal gereinigd door de innovatie, blijven de voegen zo’n vijf jaar schoon.

Positieve reacties

Veel gemeenten kloppen bij Kooiker Groep aan. ‘Gemeenten en inwoners zijn erg enthousiast over het effect van onze Uitblinker’, vertelt Roel trots. Op het moment is er één Uitblinker met reiniger. ‘De vraag is zo groot dat één machine niet voldoende is. In de toekomst willen we meer Uitblinkers, zodat we aan de vraag kunnen voldoen’.

Jurybeoordeling

De jury is onder de indruk van de inzendingen voor de innovatieprijs. ‘Het zijn allemaal mooie en relevante innovaties uit Regio Zwolle. Gericht op de maatschappelijke uitdagingen rondom duurzaamheid, circulaire economie en veiligheid’, vertelt jurylid Ellis Lugtenberg. 

Over de innovatieprijs van Regio Zwolle

De innovatieprijs van Regio Zwolle is een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle. Bedrijven strijden om de innovatieprijs van Regio Zwolle. De vakkundige jury beoordeelde de innovaties onder andere op originaliteit en marktrijpheid. Drie innovaties gingen uiteindelijk door naar de finale. De winnaar ontvangt een award, lokale publiciteit en een persoonlijke innovatiesessie.

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.