Start-Up Bootcamp Health
Omdat ondernemen in de health-sector echt anders is dan andere markten, ontwikkelde…
‘Water is te veelzijdig om ooit saai te worden’, vertelt Frans Durieux uit Veessen van Purgatoria. In 2010 leest hij een rapport waarin stond hoe een Nederlandse partij een pilot draaide om toiletpapier uit rioolwater te halen. Vanuit zijn kennis en ervaring wist hij dat dit beter en slimmer kon! Twee jaar geleden begon Frans met de ontwikkeling van de ICABUS-zeefmachine. En volgende maand wordt zijn innovatie getest op Industriewater Eerbeek (IWE). Frans is met zijn innovatie de ICABUS-zeefmachine een van de finalisten van de innovatieprijs van Regio Zwolle.
‘Per persoon, per week gebruikt een gemiddeld persoon een rol toiletpapier. Dat zijn 17 miljoen rollen per week die in het riool belanden.’ Dit papier verandert in het riool in pulp dat in waterzuiveringsinstallaties uit het water gehaald wordt. ‘De ICABUS-zeefmachine bestaat uit een zeef die onder een hoek van 15 graden in een kanaal wordt geplaatst, bijvoorbeeld bij de toevoer voor een rioolwaterzuiveringsinstallatie. Deze zeef filtert de lange, dunne papiervezels van het toiletpapier uit het stromende rioolwater, waarna een borstel de papierresten van de zeef in een trechter schuift’, legt Frans uit.
‘De ICABUS-zeefmachine is sneller, duurzamer, goedkoper en effectiever dan de huidige methoden. De ICABUS kan bijvoorbeeld 1000 kuub water per uur filteren, terwijl een traditioneel bezinkbassin maar 500 kuub water per keer kan verwerken. Ook heeft de ICABUS maar 250 watt aan stroom nodig. Om het in perspectief te plaatsen, een gemiddeld strijkijzer verbruikt zo’n 500 watt.
Frans heeft met zijn ICABUS-zeefmachine nationale en internationale ambities. ‘Volgende maand wordt de ICABUS getest bij Industriewater Eerbeek. Als dit bevalt, willen ze de innovatie graag hebben’, vertelt Frans. Daarnaast krijgt hij verzoeken uit zowel het binnen- als buitenland om zijn machine in te zetten.
De ICABUS-zeefmachine is de innovatie waarmee Frans meedoet aan de innovatieprijs van Regio Zwolle. ‘Kennispoort heeft me al veel gebracht en geholpen met mijn innovatie. Ik ben benieuwd welke nieuwe kansen en mogelijkheden mij de deelname gaat brengen.’
De innovatieprijs van Regio Zwolle is een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle. Bedrijven strijden om de innovatieprijs van Regio Zwolle. De vakkundige jury beoordeelt de innovaties onder andere op originaliteit en marktrijpheid. Drie innovaties zijn door naar de finale. De beste innovatie wordt op vrijdag 24 juni 2022 bekendgemaakt tijdens het PROTO Kennisfestival. De winnaar ontvangt een award, lokale publiciteit en een persoonlijke innovatiesessie.
vrijdag 1 september 2023
Tijdstip: 9.30 - 15.00 uur
Omdat ondernemen in de health-sector echt anders is dan andere markten, ontwikkelde…
donderdag 21 september 2023
Tijdstip: 15.00 - 17.00 uur
Zelfs het meest moderne bedrijfsvastgoed is vermoedelijk niet klaar voor de toekomst….
donderdag 28 september 2023
Tijdstip: 14.00 – 17.00 uur
Niet alleen is de agri- en foodsector een belangrijke sector in Regio…
Bart Oude Wesselink, managing director bij Maan Group in Raalte, gaat ondernemers…
Yillmaz Schoen is oprichter van Tradecast.tv. Hij heeft een hoofdkantoor in Zwolle…
Nathalie Beck is eigenaar van blue®m, gevestigd in Wijhe en Zwolle. Een bedrijf…
Donderdag 7 en vrijdag 8 september 2023 gingen zo’n twintig koplopers en…
Bondus is de winnaar van de Innovatieprijs van Regio Zwolle 2023 met…
De wereld verandert en samen staan we voor een aantal grote maatschappelijke…