DutchFiets is een fiets van kunststof. Ze bedachten het uit onvrede over het huidige aanbod. Een hoge kwaliteit fiets voor een reële prijs welke ‘cradle-to-cradle’ geproduceerd kan worden. Kennispoort Regio Zwolle heeft DutchFiets geholpen bij de vertaalslag van product naar businessplan.

Het idee

Manon Pad en Johannes Alderse Baas, studenten werktuigbouwkunde aan Hogeschool Windesheim, bedachten voor hun minor production engineering een kunststof fiets, de DutchFiets. Een maatschappelijk verantwoorde, onderhoudsarme designfiets uit recyclebaar kunststof voor de circulaire economie. Ontstaan vanuit technisch onderzoek met als een doel een fiets te ontwikkelen die niet eindigt als afval, zijn de fietsen van DutchFiets gemaakt van 100 procent recyclebaar kunststof.

Statiegeld

Door ‘statiegeld’ te heffen op de DutchFiets stimuleren zij hun klanten de fiets aan het eind van de levensduur in te leveren. Een DutchFiets levert standaard €100,- op bij inruil. De ingeruilde fiets komt terecht bij de sociale werkplaats waar deze ook werd geassembleerd, waarna gekozen kan worden voor refurbishment of recycling. De opgeknapte fiets kan opnieuw worden aangeboden en de grondstoffen kunnen terug in de keten. Een paar oude wielen kunnen bijvoorbeeld zomaar een nieuw frame opleveren. Een prachtig concept om het milieu te sparen!

De uitwerking

Kennispoort heeft DutchFiets geholpen met de vertaalslag van product naar businessplan en het aanpassen van de doelgroep van alleen student naar een grotere groep mensen met een kleine beurs.

Benieuwd naar wat de innovatieadviseurs van Kennispoort voor jou kunnen doen? Neem gerust vrijblijvend contact met ons op.

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.