Samen met ondernemers in Regio Zwolle keken we terug op een bijzonder jaar tijdens de Innovatielunch 2020. Waar zijn we trots op? Hoe helpen we ondernemers groeien? Wat zijn onze resultaten? Polymer Science Park (PSP), Health Innovation Park (HIP) en Kennispoort Regio Zwolle gingen hier dieper op in tijdens de online Innovatielunch op donderdag 10 december 2020.

Dagvoorzitter Boudewijn Koops, sidekick Christine Schakenbos en MKB-adviseur Stendert de Vries gingen met zes ondernemers in gesprek over de volgende thema’s:

  • vernieuwend ondernemen
  • innovatief ondernemen
  • internationaal ondernemen

Vernieuwend ondernemen

Als ondernemer of bedrijf is het belangrijk om te blijven vernieuwen. Dit kun je bijvoorbeeld doen door nieuwe markten te ontdekken of je dienstverlening aan te passen. Ton van Remmen, directeur van Van Remmen UV Technology, heeft als leverancier van duurzame UV desinfectie systemen veel ervaring in vernieuwend ondernemen. Aan het begin van de coronacrisis zorgde het gebrek aan mondkapjes voor vraag naar de mogelijkheid tot het steriliseren van mondkapjes. In samenwerking met HIP en Isala maakte Van Remmen een Deep UV kast waarin mondkapjes worden gedesinfecteerd. Ook Robert van Middendorp, eigenaar Atelier van Middendorp, dacht out-of-the-box in de coronacrisis. Zo ontwierp hij voor het eerst een verpakking. Hij maakte voor een lokale boer een speciale verpakking die van grootte kan veranderen.

Samen voor groei

Ton en Robert vinden dat ondernemers in Regio Zwolle trots mogen zijn op wat ze neerzetten. Stendert: “Ondernemers in Regio Zwolle zijn nogal bescheiden. Bescheidenheid is een kracht, maar ondernemers mogen zichzelf meer laten zien.” Verder adviseren de ondernemers aan tafel om je netwerk te verbreden en hulpvragen te stellen. Zo sparde Robert toen hij begon als ondernemer met andere starters bij het programma de Startversneller. Christine: ‘’Als ondernemers samenwerken, groeien ze. Hierdoor versterken ze niet alleen zichzelf maar ook Regio Zwolle.’’

Innovatief ondernemen

Bij innovatief ondernemen ligt de focus meer op technische innovaties. ‘’Innoveren vind ik heel logisch’’, deelt Marc Hakvoort van Hak4t Brightest Light Solutions. In de ruim twintig jaar van Marcs ondernemerschap is hij altijd bezig geweest met innoveren. Vanuit Kennispoort krijgt hij hulp om goed aan te sluiten en gebruik te maken van het regionale ecosysteem.

Ook Emmelien Regeling van RPP Kunststoffen, innoveert. In de kunststofwereld staan bedrijven voor veel uitdagingen waarbij innovatie vaak uitkomst biedt. Emmelien merkt dat er in de coronacrisis meer noodzaak is. Zo was er een run op transparante kunststoffen voor spatschermen, maar het materiaal was op. Met hulp van PSP kon RPP kunststoffen testen voordat ze gingen importeren. De ondernemers adviseren om meer verbinding met elkaar op te zoeken en ook buiten je branche te kijken.

Internationaal ondernemen

In het buitenland liggen veel kansen en mogelijkheden om zaken te doen. Animal Health Vision (AHV) en blue®m zetten de stap en gingen internationaal aan de slag. AHV ontwikkelt en produceert oplossingen voor de diergezondheidssector en is actief in meerdere landen. Jan de Rooy van AHV spart regelmatig met Kennispoort over (internationaal) ondernemen.

Christine: “Kennispoort geeft ondernemers een duwtje in de rug. Zo brengen we bijvoorbeeld voor bedrijven in Regio Zwolle buitenlandse markten in kaart met de International Business Scan.” Nathalie Beck van blue®m kent de kansen en uitdagingen van internationaal ondernemen als geen ander. Blue®m, afkomstig uit Zwolle, ontwikkelt en verkoopt mondverzorgingsproducten op basis van zuurstof in ruim 50 landen. Blue®m werkt regelmatig samen met studenten en andere bedrijven.

Resultaten 2020

Polymer Science Park, Health Innovation Park en Kennispoort Regio Zwolle kijken terug op een bijzonder jaar. We hielpen dit jaar 1000 ondernemers, organiseerden 150 bijeenkomsten en ontvingen  6000 bezoekers bij online en offline evenementen. Daarnaast kenden we 3,2 miljoen euro toe aan financiering voor ondernemers. Wil je meer weten over onze resultaten? Bekijk onze eindejaarspublicatie.

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.