Op zaterdag 24 februari 2024 vond een innovatiebijeenkomst plaats rondom de wedstrijd PEC Zwolle – PSV. Ruim zeventig gasten uit de regio’s Zwolle en Eindhoven werden geïnspireerd door het verhaal van Brainport Eindhoven en innovatieve bedrijven uit de regio: AWL uit Harderwijk en Masévon uit Hardenberg. Innovatie is net topsport en is een belangrijk speerpunt voor Regio Zwolle om haar brede welvaart te behouden en fijn te kunnen wonen, werken en recreëren. Nationale samenwerking is belangrijk om wereldwijd concurrerend te blijven.

Impactmakers van Regio Zwolle

Dagvoorzitter Danny Pol trapte af door ondernemers, overheden, onderwijsinstellingen en gasten vanuit Eindhoven welkom te heten. Dit deed hij namens de organisatie: stichting Regio Zwolle United in samenwerking met Kennispoort Regio Zwolle en provincie Overijssel. Netty Wakker, directeur bij Kennispoort Regio Zwolle, en Eilt Staal, directeur bij Regio Zwolle United, vertelden wat beide organisatie doen en welke impact zij maken in de regio.

Eilt: ‘Het is vanavond gelukt om de impactmakers van Regio Zwolle samen te brengen in het clubhuis uit de regio. Hier verenigen we mensen en organisaties om samen impact te maken op economische en maatschappelijke opdrachten van de regio. Ons speerpunt binnen het economisch gebied van onze stichting is om komende jaren innoverende organisaties een podium te bieden en daarmee andere ondernemers te inspireren.’ Netty: ‘We hebben geografisch een grote regio met prachtige innovatieve mkb-bedrijven. We moeten gezamenlijk de innovatiekracht van deze bedrijven helpen versterken om economisch vitaal te zijn en bij te dragen aan brede welvaart. Kennispoort helpt ondernemers hierbij.’

Regio Zwolle x Brainport Eindhoven

Paul Guldemond, wethouder gemeente Zwolle en Monique Esselbrugge, wethouder gemeente Eindhoven, vertelden over de uitdagingen van beide regio’s. Regio Zwolle is een krachtige regio, maar er komen veel transitiesopgaven op bedrijven af. Het is een taak van de regio om deze bedrijven te ondersteunen, bijvoorbeeld door organisaties als Kennispoort. Naast het werken aan de transities, moeten we innoveren om de krappe arbeidsmarkt tegen te gaan. Ook willen we jongeren enthousiast maken om hun talent in te zetten in het bedrijfsleven. Brainport Eindhoven loopt voorop als het gaat om innoveren. Brainport Eindhoven heeft een voorsprong in tijd en de internationale houding van een koploper als ASML. De toenemende innovatiekracht brengt ook opgaven met zich mee. Een uitdaging ligt in de mobiliteit van de regio, betaalbare woningen en de brede welvaart te behouden om goed te kunnen wonen, werken en recreëren.

Bouwen aan de toekomst

Regio Zwolle kent een groot aantal innovatieve parels. Deze bedrijven werken aan de toekomst. Sander Lensen, research & development manager bij AWL, vertelde wat innovatie is en hoe AWL hieraan werkt. AWL is een wereldwijde partner voor bedrijven in het bouwen van robotoplossingen, zoals innovatieve robots in de auto-industrie. Hun slogan is ‘ensuring global activity’, wat betekent dat AWL als partner van bedrijven zorgt voor wereldwijde verbinding op het gebied van innovatie. Bij AWL zit innovatie in hun DNA. Ze steunen het onderwijs, investeren in jong talent en werken samen met klanten als partners in innovatie. AWL werkt samen met partijen als Perron038 waar het bedrijfsleven en onderwijs bij elkaar komen.

Onze regio is onze kracht

Het plenaire programma werd afgesloten met een gesprek tussen Henk Kieft, directeur bij Masévon, en Danny Pol. Masévon is een bedrijf uit Hardenberg dat hightech systemen ontwikkelt en produceert voor klanten uit de top van de (internationale) markt. Regio Zwolle heeft een mooie infrastructuur met veel technische bedrijven. Ondernemers moeten aan de slag om de investeringen in het onderwijs te ontwikkelen in de regio. In het gesprek kwam naar voren dat Regio Zwolle bijzondere mogelijkheden, een unieke kracht en veel verborgen innovatie heeft. De regio moet niet vergeleken worden met Brainport Eindhoven. Regio Zwolle heeft haar eigen kracht die ze wereldwijd kan inzetten om te werken aan innovatief vermogen.

Fotografie: marcoslotphoto

 

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.