Het midden- en kleinbedrijf moet stappen zetten in digitalisering om duurzaam te worden en concurrerend te blijven. Gedeputeerden Helga Witjes (Gelderland) en Eddy van Hijum (Overijssel) presenteerden op maandag 16 januari 2023 de European Digital Innovation Hub (EDIH) Oost-Nederland.

Als onderdeel van het Digital Europe Program wordt een netwerk van digitale innovatiehubs opgezet in alle regio’s van de Europese Unie. Ondernemers krijgen via de EDIH snel toegang tot testfaciliteiten, kennisinstellingen, experts uit het partnernetwerk en financierings- en internationaliseringsmogelijkheden. Dit alles met als doel de digitaliseringstransitie in de industrie, zorg en agri en food te versnellen.

EDIH BOOST Robotics

Nederland krijgt vijf industriële EDIH’s. Zij bouwen voort op de al bestaande regionale smart industry hubs. Voor Oost-Nederland is de bestaande HUB BOOST Smart Industry per 1 januari opgegaan in de EDIH BOOST Robotics. Deze EDIH richt zich op producerende mkb-ondernemingen in de industrie, agrifood en medische technologie.

Advies en begeleiding

Ondernemers kunnen bij EDIH BOOST Robotics terecht voor advies over kennis en vaardigheden, testfaciliteiten (test-before-invest), financiering en internationalisering. Bedrijven krijgen advies en begeleiding van innovatiemakelaars van onder andere Kennispoort Regio Zwolle, RCT Gelderland en Novel-T. Via deze makelaars krijg je toegang tot testfaciliteiten zoals:

  • fieldlabs en skillslabs
  • kennisinstellingen
  • experts uit het netwerk van de partners van deze EDIH
  • financieringsmogelijkheden
  • internationaliseringsmogelijkheden

Samen werken aan digitalisering

De provincies Overijssel en Gelderland vroegen voor deze EDIH, samen met 15 consortiumpartners, subsidie aan bij de Europese Commissie en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De komende drie jaar wordt zes miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld door de EU (35%), het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (35%) en de provincies Overijssel en Gelderland (samen 30%).

Gedeputeerden Witjes en Van Hijum benadrukken dat de provincies Gelderland en Overijssel trots zijn op hun maakbedrijven: ”We zien een mooie toekomst voor deze bedrijven, omdat die kunnen bijdragen aan het oplossen van maatschappelijke vraagstukken. Denk aan de productie van duurzaam en gezond voedsel en een gezond leven. Stappen zetten in digitalisering is noodzakelijk in Nederland. De arbeidsproductiviteit neemt hiermee toe. En andere Europese landen en de wereldeconomie staan ook niet stil.”

Partners

Voor EDIH BOOST Robotics werken de provincies Gelderland en Overijssel samen met ondernemersorganisaties, kennisinstellingen en intermediaire organisaties. Dat zijn Oost NL, FME, Koninklijke Metaalunie, Universiteit Twente, Wageningen University & Research, RCT Gelderland, Novel-T, Kennispoort Regio Zwolle, Hogeschool Windesheim, Hogeschool Saxion, HAN University of Applied Sciences, Centrum voor Innovatief Vakmanschap Oost-Nederland (CIVON), Health Valley Netherlands, LAC Smart Welding Factory en Perron038 Zwolle.

 

 

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.