Over pionieren gesproken: Nocciolo uit Marijenkampen is het enige bedrijf in heel Europa dat perzikstenen, hazelnootdoppen en abrikozenpitten verkoopt als bodembedekkers. Om zijn unieke producten aan de man te brengen, moest ondernemer Rob Hazekamp samen met zijn vrouw en twee zonen sinds 2014 heel wat hobbels nemen. Vandaar ook dat hij al jaren samenwerkt met Kennispoort, ook nu het bedrijf België en Duitsland wil gaan veroveren. Als klein bedrijf hebben we enorm veel baat bij deze objectieve sparringpartner. 

Onze grootste uitdaging? Mensen overtuigen van onze producten. Voor een fietsenverkoper is dat makkelijk, want iedereen kent de voordelen van een fiets. Maar onze producten zijn echt uniek en dus met niets anders te vergelijken. Aan het woord is Rob Hazekamp (68 jaar) uit Marijenkampen. Al sinds 2014 runt hij samen met zijn vrouw Nelleke en zonen Sven en Robbert het bedrijfje Nocciolo (het Italiaanse woord voor kern), dat perzikstenen, hazelnootdoppen en abrikozenpitten verkoopt. En al sinds 2014 moet Rob aan zijn toehoorders uitleggen waarom deze producten de perfecte bodembedekkers zijn. Ook op deze fraaie herfstochtend doet hij dat vol enthousiasme. Perzikstenen, hazelnootdoppen en abrikozenpitten hebben niet alleen een warme en elegante uitstraling, ze zijn ook extreem lang houdbaar en onderhoudsarm. Ze gaan tot wel dertig jaar mee, zijn waterdoorlatend en rotten en schimmelen niet. Bovendien nemen perzikstenen CO2 in zich op en houden het lang vast. Door al deze eigenschappen zijn onze klanten verzekerd van een duurzame investering. 

Veelzijdig toepasbaar

Bijkomend voordeel is dat de perzikstenen, hazelnootdoppen en abrikozenpitten op diverse manieren toepasbaar zijn in de tuin en rondom het huis. ”Toen wij in 2005 dit huis kochten, zochten we naar een product waarmee we onze oprit, parkeerplaatsen en binnenplaats konden bedekken. Maar we wilden geen klinkers, grind, schors of houtsnippers gebruiken. Toevallig had mijn vrouw een jaar daarvoor tijdens een reis naar Zuid-Afrika perzikstenen in een tuin zien liggen. Die warme uitstraling maakte diepe indruk op haar, vandaar dat wij besloten om dit product te gebruiken.” Rob en Nelleke zijn zelfs zó enthousiast over het product, dat ze in 2014 besluiten om zelf perzikstenen, hazelnootdoppen en abrikozenpitten te importeren en te gaan verkopen. ”In eerste instantie boden we onze producten enkel aan als bodembedekkers voor bijvoorbeeld tuinen, wandelpaden en opritten. Later ontdekten we dat onze producten ook ideaal kunnen worden ingezet als vulmateriaal voor schuttingen, als valbeveiliging bij speeltuinen en als isolatielaag op daken.” 

Hulp van Kennispoort

Het feit blijft dat Nocciolo een uniek product aanbiedt en dat de potentiële klanten eerst overtuigd moeten worden van de meerwaarde. ”Vandaar dat ik al in 2014 aanklopte bij Kennispoort. Mijn vrouw en ik hadden wel heldere plannen en een goed doordacht rekenplan, maar als beginnend bedrijfje moesten we alles zelf uitzoeken en daarbij konden we wel wat hulp gebruiken. Bijvoorbeeld om ons nieuwe product in de markt te zetten en het benodigde kapitaal binnen te halen. We kwamen in contact met Ynte van der Meer, tot voor kort innovatiemanager bij Kennispoort. Hij was direct enthousiast over onze producten en heeft ons op diverse gebieden verder geholpen.” 


Meerwaarde bewijzen

Kennispoort helpt Nocciolo bijvoorbeeld met de vraag hoe het bedrijf de meerwaarde van haar producten kan bewijzen. Rob: ”Hiervoor kwamen we in contact met studenten van Hogeschool Windesheim en Deltion. Zij deden onderzoek naar de economische waarde van onze perzikstenen, hazelnootdoppen en abrikozenpitten en ze onderzochten hoe deze producten in de bouwwereld toepasbaar zijn. Daarnaast gingen studenten van Cibap aan de slag met manieren waarop we onze perzikstenen, hazelnootdoppen en abrikozenpitten het best konden vermarkten. Het grote voordeel hiervan was dat we geen duur onderzoeks- of reclamebureau in moesten schakelen. Daar hadden we simpelweg ook geen geld voor.” 

Internationale ambities

Inmiddels groeit het klantenbestand van Nocciolo gestaag en vindt Rob het tijd om over de landsgrenzen heen te kijken. ”Maar hoe benader je buitenlandse markten waar je totaal geen kennis van hebt? Gelukkig krijgen we hierbij hulp van Han Smidt, de international business consultant van Kennispoort. Han heeft ons superhandige tips geven. Zo vertelde hij me bijvoorbeeld dat Nederlanders in de ogen van Belgen vaak te direct zijn en veel te snel willen handelen. Bovendien sluit een Belg geen contract voordat hij met zijn zakenpartner heeft gegeten. Daarom heb ik in mijn contact met het eerste Belgische tuincentum vlakbij Antwerpen echt de tijd genomen om elkaar te leren kennen. En ik nam mijn contactpersoon mee uit eten. Het resultaat is dat binnenkort de eerste vrachtwagen vol perzikstenen naar Antwerpen vertrekt.” 

Breed netwerk aan partners

Naast Nederland en België liet Nocciolo haar oog vallen op Duitsland, aldus Rob. ”We legden daar contacten met een bedrijf dat een natuurlijk product ontwikkelde waarmee je eenvoudig water vasthoudt in de tuin. Dat vormt een mooie aanvulling op ons assortiment. We willen ook in Duitsland onze producten verkopen. Han kan ons hier op verschillende manieren bij helpen. En heeft hij de gewenste kennis niet in huis, dan verwijst hij ons door naar een collega of een partner uit het brede netwerk van Kennispoort. Zo heb ik straks een gesprek met Meester en Meester, een juridisch adviesbureau dat ik leerde kennen tijdens het Kennispoort Regio Zwolle Diner. Zij gaan ons bijstaan op het gebied van juridische vraagstukken. Dat geeft mij als ondernemer een gevoel van rust.” 

Blijvende samenwerking

Naast de steun op internationaal en juridisch gebied wil Rob binnenkort samen met Han kijken of Nocciolo ook financiële steun kan krijgen van het Regio Zwolle Incubator. ”Lukt dat, dan hebben we de financiële ruimte om verdere stappen te zetten als bedrijf. Je begrijpt dat ik heel tevreden ben over de samenwerking met Kennispoort. Als klein familiebedrijf beschikken we niet altijd over de noodzakelijke kennis en contacten, dan is het heel fijn om aan te kloppen bij een objectieve sparringpartner met een groot netwerk. Dat is voor de ontwikkeling van onze onderneming enorm belangrijk.” 

Meer weten?

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Rob Hazekamp en speelt internationalisering ook een rol in jouw bedrijf? Dan kan Kennispoort Regio Zwolle je verder helpen! Vul hier het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op. 

Tekst en fotografie: Theo Smits

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.