Van het inkopen van de boomstam, het ontwerpproces, het maken van de meubelen tot het plaatsen. Bij Houtwerk Hattem kun je verschillende meubelen van hout laten maken. Vakmanschap staat voorop en ze kiezen bewust voor hout uit Nederland. Jolande van Apeldoorn is tweede generatie van het familiebedrijf. Ze heeft samen met haar man Martijn de dagelijkse leiding binnen Houtwerk Hattem.

Van stoelen uit Spanje halen naar stoelen maken in Hattem

De schoonvader van Jolande begon met ondernemen in de kunstnijverheid. Hij haalde stoelen uit Spanje en verkocht deze in Nederland. Dit liep zo goed, dat hij zelf stoelen ging maken. Bij een stoel hoort een tafel, dus die ging hij ook maken. Later kwamen daar keukens, badkamers, bijkeukens en andere meubelen bij. Houtwerk Hattem maakt veel meubelen voor de particuliere markt. Daarnaast zijn ze actief in de zorg en zakelijke markt. ‘Je kunt je houtwensen volledig bij ons uitbesteden. Van een keuken, wandkast of kinderbed tot een totaalinrichting van hout in je huis of kantoor’, vertelt Jolande enthousiast.

26e rondhoutveiling

‘We hebben goede contacten met Staatsbosbeheer en de Bosgroepen. Deze partijen verzorgen het bosbeheer in Nederland. Dit jaar gingen we voor de 26e keer naar de rondhoutveiling. Op deze veiling kopen we de mooiste boomstammen. Zodra de stammen geleverd zijn en door de zagerij op maat gezaagd, laten we ze vervolgens drogen in onze droogkamers. Dit proces duurt, afhankelijk van de houtdikte, tussen de 3 en 5 weken. Als de stammen goed gedroogd zijn, kan het als meubelhout worden verwerkt’, legt Jolande uit. Voorlopig kunnen we jaren vooruit met onze houtvoorraad.

Samenwerking Staatsbosbeheer

Jolande: ‘Met Staatsbosbeheer hebben we een mooie samenwerking. Staatsbosbeheer beheert het groene erfgoed van Nederland bestaande uit 270.000 hectare bos, natuur en landschap. Op dit erfgoed staan ongeveer 65 vakantiewoningen. Van deze woningen verzorgen wij het interieur. Voor de zorg maken we voornamelijk bedden, stoelen en kasten op maat. Denk bijvoorbeeld aan kledingkasten wel of niet met een slot of een hoog laag bed met mogelijk bescherming aan de binnenkant.’

Keukens gaan generaties mee

Hout is duurzaam materiaal en niet kapot te krijgen. Houtwerk Hattem beschikt over vakmanschap. Ook de constructies die ze gebruiken zijn duurzaam. ‘We hebben zeven houtsoorten waarmee we werken: Douglas, iepen, essen, esdoorn, eiken, kersen en noten. Onze keukens en andere meubelen gaan generaties mee en zijn een investering voor het leven. Geregeld nemen klanten hun keuken mee tijdens een verhuizing. Dan halen we de keuken eruit, knappen hem op en zetten de keuken terug in het nieuwe huis. Zo kunnen onze klanten zo duurzaam mogelijk onze meubelen gebruiken. Dit moedigen wij ook aan’, vertelt Jolande.

Trots op 65 jaar Houtwerk Hattem

Wekelijks verkoopt het bedrijf mooie meubelen en keukens. Daar is Jolande trots op. Ook kan ze genieten van het proces van het maken van een meubel. ‘Dat klanten komen met een opdracht, we samen een ontwerp maken en hen meenemen in het proces. Vorig jaar bestonden we 65 jaar. Dat laat zien dat het goed gaat met Houtwerk Hattem en dat klanten graag hun meubelen bij ons laten maken. Gemeente Hattem kwam een tijd geleden op bezoek. De gemeente vond het mooi om te zien dat we hier al zo lang actief zijn.’

Ervaringen uitwisselen en indruk krijgen van collega-ondernemers

Op zaterdag 6 april 2024 was Jolande bij de bijeenkomst duurzaamheid voor ondernemers uit gemeente Hattem in het MAC3PARK stadion in Zwolle. ‘Ik ben van het netwerken. Iedereen onderneemt op zijn of haar eigen manier en dat vind ik belangrijk. Of je nu 50, 200 of 18 mensen aan het werk hebt zoals bij ons, in feite blijft ondernemen hetzelfde. Tijdens een bijeenkomst ga je op een andere manier met elkaar in gesprek. Het is leuk om ervaringen uit te wisselen en tips te krijgen. Je krijgt een indruk hoe andere ondernemers aan de slag gaan met duurzaamheid, energie en circulariteit.’

Wil je hulp bij ondernemen?

Wil je net als Jolande stappen zetten in het ondernemerschap? Neem dan contact op met Kennispoort! Vul hier het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Neem contact op

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.