Dutek Energy Solutions uit Staphorst is een van de drie finalisten van de Innovatieprijs van Regio Zwolle 2023. Hun innovatie? De DWT-50-HT warmtepomp. Een warmtepomp speciaal voor gebouwen en processen met een hoge temperatuurvraag. De warmtepomp heeft een hoog rendement en kan water tot wel 85 C verwarmen. En dit allemaal op een duurzame manier met gebruik van natuurlijke koudemiddelen.

 

Drive voor innovatie

Hendrik Wielink startte Dutek in 2019, samen met zijn compagnon Sander Beltman. ‘We begonnen met alleen het ontwerp van duurzame energiesystemen, maar al snel startten we ook met het bouwen van deze machines’, vertelt Hendrik. Het verhaal achter de DWT-50-HT warmtepomp is bijzonder. Een geschikte warmtepomp bestond nog niet toen provincie Overijssel een vraag uitzette voor het provinciehuis. Ze wilden (en moesten) van het gas af, maar hoe verwarm je zo’n groot monumentaal pand? ‘En toen zijn wij gaan nadenken’, begint Hendrik. ‘We zijn aan de hand van die vraag aan de slag gegaan. Eerst met een partner, maar later alleen. Uiteindelijk deden we alles zelf, in eigen huis ontwikkeld en gebouwd. Daar ben ik best trots op.’  

Actueler dan ooit

De vraag naar warmtepompen is nu actueler dan ooit. Gas is duur en niet erg duurzaam, veel huishoudens en bedrijven stappen al over. Maar oudere panden en monumentale gebouwen verduurzamen, is nog niet zo eenvoudig. ‘We moeten verduurzamen, van het gas af. Voor een gemiddeld gebouw is een warmtepomp die kan verwarmen tot 40C voldoende. Voor oudere en monumentale panden, maar ook veel industriële processen is dat gewoonweg niet genoeg.’ De DWT-50-HT warmtepomp van Dutek kan dat dus wel. Daarnaast biedt het een 30% hoger rendement en is hij duurzamer door het gebruik van een natuurlijk koudemiddel. 

Toekomst(bestendig)

Er is veel interesse voor de systemen van Dutek, om de vraag bij te kunnen benen wordt de organisatie flink uitgebreid. Een mooie groei die mogelijkheden met zich meebrengt. ‘We willen graag onze warmtepompserie uitbreiden. Het concept staat er. De komende jaren willen we daarom ook onze productie opschalen,’ legt Hendrik uit. Alle producten die ze produceren zijn van hoge kwaliteit en ook nog eens modulair. Zo kan een klant een van onze producten of een compleet pakket aanschaffen. En dit alles op een duurzame manier waarbij ook onderdelen vervangbaar en te reviseren zijn. Dat is praktisch en toekomstbestendig. ‘We willen de energietransitie aanjagen. We zijn een jong en innovatief bedrijf waar we alles als een team doen. Uitdagingen zien we niet als problemen, maar als kansen.’ 

Over de Innovatieprijs van Regio Zwolle

Elk jaar gaan innovatieve ondernemers uit Regio Zwolle de strijd aan om de Innovatieprijs van Regio Zwolle mee naar huis te nemen. Tijdens het evenement op woensdag 14 juni 2023 word je geïnspireerd door innovatieve koplopers, maken we de winnaar bekend en is er ruimte om te netwerken.

Foto en video: Zintuig Studio

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.