Geschreven door: Han Smidt (international business consultant)

We kunnen ze vrij goed verstaan, zijn gek op hun producten en zien ze als onze buren uit het verre noorden. Het is daarom ook niet gek dat veel Nederlandse ondernemers kansen zien om te starten met ondernemen in Scandinavië. Hebben wij wel zoveel overeenkomsten als wij denken? En wat zijn de verschillen tussen Scandinavië en Nederland? Ik neem je mee in de zakelijke cultuur van Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland.

Welke landen vallen binnen Scandinavië?

The Nordics , Scandinavië of Noordelijke landen. Hoe zit het nou precies? Geografisch gezien vallen alleen Noorwegen en Zweden onder Scandinavië. Puur kijkend naar de politiek horen Denemarken, Noorwegen en Zweden bij Scandinavië. Maar als je Scandinavië cultuur-historisch bekijkt dan zijn IJsland, Zweden, Noorwegen, Denemarken en Finland The Nordics. Het blijft allemaal een beetje verwarrend.. In deze blog focus ik op Denemarken, Zweden, Noorwegen en Finland.

Scandinavië in vergelijking met Nederland

Vier verschillende landen met eigen talen, culturen en industrieën. Hoe is Scandinavië in vergelijking met Nederland? Ken je deze feiten al?

  • Denemarken en Nederland zijn qua oppervlakte bijna even groot. Nederland (17,4 miljoen inwoners) heeft alleen veel meer inwoners dan Denemarken (5,8 miljoen inwoners).
  • Noorwegen is het enige land dat geen lid is van de Europese Unie, maar ze volgen wel de meeste regels en wetgeving binnen de EU.
  • Zweden is wel elf keer zo groot als Nederland. Hierbij is Zweden het grootste land binnen Scandinavië.
  • Alleen Finland heeft ook de euro als betaalmiddel.

Scandinavië expert Callette Terhaerdt Losic van Market Link vertelde in de webinar ‘Zakendoen met Scandinavië’ alle ins en outs over de vier landen. Ik zet de belangrijkste informatie voor je op een rijtje per land.

Zakendoen in Denemarken

Van alle landen in Scandinavië ligt Denemarken het dichtst bij Nederland. Niet alleen geografisch gezien, maar ook in de manier van ondernemen. Denemarken is een goede startersmarkt voor MKB-bedrijven. Het is een soort brug naar de andere Nordics en Baltics (Estland, Letland en Litouwen). Denemarken heeft een sterke open, globale economie. Belangrijke zakenpartners van Denemarken zijn Zweden en Duitsland. Vanuit Nederland importeren wij voornamelijk groente, fruit en voertuigen voor wegvervoer naar Denemarken. Denemarken exporteert vooral kleding en machines naar Nederland.

Wat kenmerkt Deense ondernemers?

  • Denen hebben een open en directe manier van communiceren.
  • Ze hebben een vergelijkbaar gevoel voor humor met Nederlanders.
  • Met Denen kom je snel in gesprek, ze zijn behoorlijk spraakzaam.
  • In Denemarken gaat de voorkeur uit naar snel zakendoen.

Zakendoen in Zweden

We steken van Denemarken de Sontbrug over naar Zweden. Dit land is modern, zakelijk en heeft een volwassen markt. Naast de buurlanden zijn Duitsland, De Verenigde Staten en Nederland belangrijke handelspartners van Zweden. Ze halen voornamelijk groente, fruit, elektrische apparaten en kleding uit Nederland. Zweden exporteert vooral voertuigen, papier, karton en motoren richting Nederland.

Wat kenmerkt Zweedse ondernemers?

  • Rapporten, keurmerken, certificaten, testresultaten en referenties zijn enorm belangrijk. Betrouwbaarheid, duurzaamheid en veiligheid zijn kernbegrippen voor de gemiddelde Zweed.
  • Zakendoen in Zweden kost meer tijd. Ze zijn afwachtend en kijken eerst de kat uit de boom. In veel organisaties moet alles eerst met iedereen worden overlegd voordat er een beslissing wordt gemaakt.
  • Zweden vermijden conflicten en zijn bij uitstek geen enthousiastelingen of initiatiefnemers.
  • De organisaties in Zweden zijn vrij plat. Titels zijn niet zo heel belangrijk.

Zakendoen in Noorwegen

Misschien wel het Canada van Europa: Noorwegen. Noorwegen is een rijk land, dit komt voornamelijk door de olie en gasindustrie. Van Scandinavië is Noorwegen het meest afhankelijk van import en export. Noorwegen heeft Duitsland en het Verenigd Koninkrijk als belangrijke handelspartners. De Noren vinden dat ze zich goed kunnen redden en dat ze niet zoveel hulp nodig hebben van buitenaf. Wil je de Noorse markt op? Dan moet je afhankelijk van de sector of het product rekening houden met importheffingen en beperkingen.

Wat kenmerkt Noorse ondernemers?

  • Noren zijn bereid om voor kwaliteit te betalen. Ze hebben genoeg koopkracht om te kopen wat ze willen.
  • Ze zijn minder direct dan Denen.
  • Noren hebben vrij veel tijd nodig om een beslissing te maken.
  • Een Noor doet graag zijn eigen ding. Je kunt ze omschrijven als ietwat eigenwijs en koppig.

Zakendoen in Finland

Finland valt officieel niet onder Scandinavië en dit is gelijk een gevoelig punt voor veel Finnen. Eigenlijk heb je het dus over Scandinavië + Finland. Zweden, Noren en Denen kunnen elkaar goed verstaan. Fins valt hier volledig buiten, ze spreken een compleet andere taal. Finland heeft veel contact met Rusland en de Baltische Staten, dit zijn nog steeds belangrijke zakenpartners. Finland heeft een stabiele economie en een hoge koopkracht.

Wat kenmerkt Finse ondernemers?

  • De Finnen zijn nogal terughoudend.
  • Een Fin is een mens van weinig woorden. Je moet geduld hebben en ze de ruimte geven om iets te zeggen. Een Fin is bijvoorbeeld gewend om tien tot twintig seconden stil te zijn na een vraag.
  • In het bedrijfsleven van Finland is er een minimale hiërarchie.
  • In de zakelijke cultuur van Finland ligt de focus op feiten, duidelijke informatie en certificaten.

Hulp bij zakendoen in Scandinavië

Denk je eraan om te starten met zakendoen in Scandinavië? Of heb je hulp nodig om de volgende stap te zetten in internationaal ondernemen? Ik help je graag verder. Laat je contactgegevens achter en dan bel ik je terug om een afspraak met je te maken. Je kunt mij natuurlijk ook zelf bellen op 06 – 20 82 76 77 of mailen naar han@kennispoortregiozwolle.nl.

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.