Geschreven door: Bart Jeurnink (MKB-adviseur)

Langere tijd loop je rond met het idee om als ondernemer aan de slag te gaan en nu is het zover. Je hebt de knoop doorgehakt: je gaat een bedrijf starten. Maar hoe verdien je geld? En waar moet je verder allemaal aan denken? Ik geef je 4 tips voor een vliegende start als ondernemer. 

Tip 1: schrijf een ondernemingsplan 

Als je een bedrijf start, is het verstandig om een ondernemingsplan te schrijven. In een ondernemingsplan beschrijf je jouw product of dienst, hoe je het gaat verkopen, wie je doelgroep is en hoeveel geld je denkt te gaan verdienen. Kortom, je stelt doelen. Een ondernemingsplan helpt je om inzicht te krijgen in de haalbaarheid van je idee. Je komt er ook achter wat je sterke en zwakke punten zijn en of er andere bedrijven zijn waarmee je concurreert. Een ondernemingsplan geeft richting: je beschrijft wat je doelen zijn en hoe je ze wilt halen. Dit plan kan in verschillende vormen worden geschreven. Het Business Model Canvas is bijvoorbeeld een veelgebruikte manier van het in kaart brengen van je plannen. Onthoud goed: voor wie schrijf je het ondernemingsplan? En welke vorm past hier het beste bij? Heb je hulp nodig met het schrijven van een ondernemingsplan? Als mkb-adviseur help ik startende ondernemers uit Regio Zwolle kosteloos bij het schrijven van een ondernemingsplan voor hun bedrijf. 

Tip 2: vind de juiste financiering 

Niet iedere startende ondernemer heeft altijd financiering nodig. Ken je het verhaal van Jitse Groen? Zijn idee van thuisbezorgd begon tijdens een familiefeestje. Het enige wat hij nodig had om zijn bedrijf op te bouwen was een wifi-verbinding, een laptop en een geniaal idee! In latere fase had hij uiteraard behoefte aan steeds meer groeikapitaal. In iedere fase kunnen wij jou wegwijs maken in de mogelijkheden voor het vinden van de juiste financiering. 

Tip 3: vertel jouw verhaal 

Vertel jouw verhaal. Zorg dat potentiële klanten jou weten te vinden. Kan jij je door middel van een zogenaamde elevator pitch in een korte tijd tot de kern komen? Voor wie doe je wat je doet? Wat is jouw onderscheidende vermogen? Welke oplossing bied jij jouw uiteindelijke klant? Wat levert het de klant op? Door dit verhaal te herhalen bij zoveel mogelijk relaties, bouw je een netwerk op. Dit helpt je om jouw eigen verhaal aan te scherpen en kan je indirect klanten opleveren. 

Tip 4: neem deel aan de startversneller 

Het programma De Startversneller helpt je bij een succesvolle start van je eigen bedrijf. Je krijgt inzicht in je ondernemersvaardigheden en wordt begeleid door een coach. De Startversneller is speciaal voor ondernemers in de provincie Gelderland. Wil je meer informatie over De Startversneller? Of wil jij deelnemen aan dit programma? Neem een kijkje op de website van De Startversneller. 

Ben je cultuurondernemer in de provincie Overijssel? Dan helpt De Cultuur Startversneller je graag bij een succesvolle start van je bedrijf. Lees hier meer informatie over De Cultuur Startversneller.

Hulp bij het starten van een bedrijf 

Kom je uit Regio Zwolle en wil je een bedrijf starten? Dan helpt Kennispoort Regio Zwolle je kosteloos verder. Laat je contactgegevens achter en ik bel je terug om een afspraak met je te maken. Je kunt mij natuurlijk ook zelf bellen op 06 – 46 05 42 11 of mailen naar .

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.