Samen bijeenkomsten organiseren

Samen bijeenkomsten organiseren

Als ondernemersvereniging of businessclub aantrekkelijke bijeenkomsten voor je leden organiseren, dat valt soms niet mee. Kennispoort helpt je met plezier verder bij het organiseren van je bijeenkomst.

Overal in de 20 gemeenten van de Regio Zwolle organiseren wij bijeenkomsten. We hebben een groot bestand met innovatieve bedrijven, goede sprekers en interessante businesscases. In de onderstaande lijst vind je een overzicht van onderwerpen. Wil je samen met ons inhoud geven aan een ander thema voor je bijeenkomst? Dan is dit uiteraard ook mogelijk. Informeer naar de mogelijkheden via je contactpersonen, via e-mail info@kennispoortregiozwolle.nl of telefoon 038 202 2020. Aan de hand van jouw wensen gaan wij graag met je in gesprek.

1. E-commerce

De Regio Zwolle kent prominente spelers in de e-commerce. Zo opende bijvoorbeeld een gloednieuw distributiecentrum van Wehkamp haar deuren. De behoefte van het bedrijfsleven om krachten in de e-commerce te bundelen, is door Kennispoort opgepakt. Kennispoort heeft samen met een tiental bedrijven en HBO- en MBO-onderwijsinstellingen een programma ontwikkeld om dit te realiseren. Wat betekenen de ontwikkelingen op het terrein van e-commerce voor bedrijven in uw ondernemerskring?

2. Internationaal zakendoen
Regio Zwolle behoort tot de top drie van sterkste economische regio’s van Nederland. Dit is een positie om te handhaven maar het biedt ook ruimte om verder te kijken dan de landsgrenzen. Op internationaal gebied liggen er nog voldoende kansen en uitdagingen. Stakeholders rondom het thema internationaal zakendoen hebben daarom hun krachten gebundeld in Trade office. Is er behoefte aan internationale samenwerking en waar liggen kansen? Wat betekent dit voor de individuele ondernemer en welke voordelen zijn er voor de regio te behalen? Trade office leidt de weg naar Regio Zwolle als dynamische internationale community in 2020.

3. De (on)zin van innovatie
Innovatie is een middel om te zorgen voor continuïteit van uw bedrijf, maar het lijkt een doel op zich te worden. Tijdens deze workshop staan wij samen met u stil bij de (on)zin van innovaties en worden tal van mythes doorbroken. Laat u inspireren en uitdagen door een ervaren innovatieadviseur en verras hem of haar met prikkelende vragen.

4. Hoe succesvol innoveren?
Een innovatieve ondernemer en een innovatieadviseur van Kennispoort nemen de deelnemers van deze inspiratiesessie mee in de stappen van het innovatieproces. Leer van een ondernemer die deze stappen al heeft doorlopen. Welke keuzes moest hij maken? Wie hebben hem daarbij geholpen? 

5. Rendement uit innovatie
Bij ondernemen en innoveren komt veel kijken: ideeën genereren, bescherming van innovaties, vermarkten, financiering en coalities vormen. Hoe zet je innovatie daadwerkelijk om in rendement? Kennispoort Regio Zwolle neemt ondernemers (plenair of in een workshop) mee in het innovatieproces.

6. Noaberschap
Noaberschap is een traditie en gewoonte in onze regio. Een traditie die bedrijven ook in onze moderne digitale en internationale wereld onderscheidend vermogen kan bieden. Samenwerken is het nieuwe concurreren! Maar samenwerken is lastig en velen hebben er negatieve ervaringen mee. Deze workshop biedt tal van handvatten om te komen tot succesvol samenwerken. 

7. Cross-oversessie
Op zoek naar die innovatieve oplossing die uw onderneming weer een stap verder brengt? Durf de verbinding te maken met andere bedrijven of branches. Deze cross-oversessie biedt inspiratie voor de zoektocht naar de oplossingen van morgen. Leg de contacten die ook van uw onderneming een potentiële cross-over kunnen maken. Tijdens deze cross-oversessie vormen we groepjes met ondernemers uit minimaal twee verschillende branches, zoals kunststoffen, health, energie, agro&food en ICT. Samenwerken aan verrassende samenwerkingen en innovaties!

8. Alternatieve financieringsmogelijkheden voor innovatieve bedrijven
Als een bank geen optie is om uw innovatie te financieren, dan zijn er voldoende andere mogelijkheden. Hierbij kunt u denken aan pizzafinanciering (van alles een beetje), crowdfunding, informal investeerders, kredietunies en venture capital. Nieuwsgierig naar de mogelijkheden? Laat u bijpraten tijdens deze sessie.

9. Het incasseren van vermogen
Uw businessplan vormt het vertrekpunt voor het aantrekken van financiering. Maar waar letten financiers op? Hoe gaat u om met het verminderen van risicofactoren voor financiers? En hoe zorgt u voor een gedegen liquiditeits- en investeringsoverzicht waardoor u bij de juiste financier geld kunt ophalen om uw plannen te realiseren? 

10. Omgekeerd schoolreisje
Ontdek met uw ondernemerskring de Regio Zwolle. Door een omgekeerd schoolreisje naar Deltion, Windesheim of Landstede, met bijvoorbeeld het domein techniek uitgelicht. Laat u inspireren door de thema’s die voor uw ondernemerskring relevant zijn, optioneel in combinatie met een bedrijfsbezoek.

10.  Innoveren bij familiebedrijven
De Regio Zwolle wordt gekenmerkt door een bovengemiddeld aantal familiebedrijven. Deze bedrijven staan voor belangrijke strategische vraagstukken. Bijvoorbeeld op het vlak van de meerwaarde van de familie als ‘resource’ voor het bedrijf, goed bestuur en ondernemerschap door de generaties heen. Het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven van Windesheim versterkt de ondernemende kracht van familiebedrijven met onderzoek, kennis en inzichten.

11.  Maak je concurrent onbelangrijk
Hoe maak je jouw concurrent onbelangrijk? Door in een markt te gaan zitten met weinig concurrentie. Krijg inzicht in de Blue Ocean Strategie. De Blue Ocean staat voor de marktruimte die nog onbekend en onontgonnen is, waardoor er dus nog geen concurrentie aanwezig is. In deze ruimte hoeft de onderneming niet met anderen te vechten om de markt. Leer meer over deze vorm van waardevernieuwing (value innovation).

12.  Innovaties in de zorg
Het Health Innovation Park (HIP) is het innovatieloket voor 'health' en 'zorg' in de Regio Zwolle en daarbuiten. De innovatieadviseurs van het HIP ondersteunen (health)ondernemers bij hun businesscase en innovatie. Een spreker vanuit het HIP inspireert u met de laatste trends, ontwikkelingen en voorbeelden van innovaties in de ‘health’ en ‘zorg’.

13.  Innovaties met kunststoffen
Het oosten acteert in de Nederlandse kunststoftop, met de Regio Zwolle als prominente speler. Het Polymer Science Park bouwt deze positie uit en is de industriële broedplaats voor de kunststoftechnologie. Een loket voor ondernemers met technisch inhoudelijke vragen over thermoplasten, thermoharders, rubbers en coatings: van idee tot productrijpe prototypes. Het Polymer Science Park vertelt u over trends, ontwikkelingen en voorbeelden van innovaties.

14.  Innovaties met agro & food
Agro en Food is een belangrijke sector in de Regio Zwolle. De land- en tuinbouw plus de bijbehorende verwerkende en toeleverende industrie zijn essentieel voor de regionale economie en leveren werkgelegenheid. Alleen al in de land- en tuinbouw gaat het om ruim 55.000 werknemers. Het cluster Agro & Food richt zich vanuit Kennispoort op samenwerking en innovatie in de agrarische sector. Om zo in de regio meer business te maken, kennis te verspreiden en een impuls te geven aan werkgelegenheid. Graag inspireren wij u met trends, ontwikkelingen en voorbeelden van innovaties.

15.  Winnende strategie
PEC Zwolle won in 2014 de KNVB Beker en de Johan Cruijff Schaal. Eerder voetbalde de club nog in de Jupiler League, maar sinds 2012 in de hoogste Nederlandse competitie. Wat zijn de succesfactoren van deze ontwikkeling en wat is de sociaal-economische rol voor de Regio Zwolle? Hoe wordt samengewerkt met organisaties als Kennispoort om de regionale economie te versterken? Krijg inzicht in de strategie van PEC Zwolle.

16.  Innovatie in het arbeidsdomein (participatiewet)
De decentralisaties in het sociale domein verleggen zorgtaken van de Rijksoverheid
naar gemeenten. Er wordt op lokaal niveau samengewerkt om mensen vanuit de sociale werkplaatsen en kaartenbakken van de gemeenten aan het werk te krijgen. Hierbij worden ook verantwoordelijkheden bij u als ondernemer neergelegd. Wat zijn succesfactoren,  valkuilen en de voordelen? En aan welke verplichtingen moet u als ondernemer voldoen?

17.  Logistiek knooppunt van het Noordoosten
De Regio Zwolle heeft de ambitie om uit te groeien tot een belangrijk knooppunt voor handel met Noordoost-Europa. De regio heeft bovendien goede verbindingen tussen de (zee)havens en het Europese achterland over wegen, water en spoor. Als het om logistieke samenwerking gaat, heeft onze regio zich daadkrachtig getoond. In 2015 is het havenbedrijf Port of Zwolle gelanceerd. Ook werd in 2015 het Logistiek Expertise Centrum opgericht en zijn er nu logistieke opleidingen beschikbaar bij de regionale hbo- en mbo-onderwijsinstellingen. Laat u bijpraten over de laatste ontwikkelingen in de logistiek en havens van de Regio Zwolle.

18. Wat mkb’ers kunnen leren van startups
Startups hebben het vermogen om sneller innovaties in de markt te brengen. Hoe doen ze dit? Tijdens deze bijeenkomst leert u wat de specifieke eigenschappen van een startup zijn. Verder wordt er tijdens deze sesie ingegaan op de vraag wat bestaande bedrijven van startups kunnen leren. Aan het einde van de workshop heeft u handvatten die u kunnen helpen om meer te denken als een startup, sneller te innoveren en kansen te zien. 

19.  Maatwerk
Zijn andere onderwerpen in uw ondernemerskring actueel? Of wilt een masterclass over management, leiderschap of ander thema? Graag gaan wij in gesprek om samen een succesvolle op maat gemaakte avond te organiseren.