De Europese Commissie stemt in met het voorstel voor vijf European Digital Innovation Hubs in Nederland. Deze helpen om de digitalisering van de economie te versnellen. Vooral het midden- en kleinbedrijf kan hier hulp bij gebruiken. Daarom komt er verspreid over Europa een netwerk van regionale aanspreekpunten waar ondernemers terecht kunnen voor raad en daad.

Deze week hebben de Europese Commissie en het ministerie van Economische zaken goedkeuring gegeven aan het voorstel voor een landelijk netwerk van European Digital Innovation Hubs (EDIH). De EDIH’s zullen best practises met elkaar delen, regionale diensten leveren, gezamenlijke landelijke initiatieven ontwikkelen en inzetten op thema’s zoals over cyber security en AI. Nederlandse bedrijven worden geholpen om middelen duurzamer en beter in te zetten. En om optimaal gebruik te maken van landelijke kennis. Ook kunnen ervaringen beter worden gedeeld.

Smart Industry Hubs

De EDIH’s gebruiken bestaande structuren en bouwen verder op de Smart Industry Hubs, die ontstaan uit het landelijke Programma Smart Industry, zoals BOOST Smart Industry in Oost- Nederland.

Een EDIH bestaat uit drie pijlers:

  • kennis en vaardigheden;
  • testfaciliteiten (test-beforeinvest);
  • toegang tot financiering.

Voor Oost-Nederland richt EDIH BOOST Robotics EastNL zich op producerende bedrijven in het MKB, agrifood en medtech. Als bedrijven de nieuwe generatie digitaliseringsmogelijkheden begrijpen, kunnen zij deze gebruiken in hun eigen organisatie, producten en diensten.

De vraag van bedrijven staat centraal. Zij moeten sneller en beter toegang krijgen tot fieldlabs en skillslabs, testfaciliteiten en financierings- en internationaliseringsmogelijkheden. Overijssel en Gelderland zijn trots op hun maakbedrijven en zien een mooie toekomst voor deze bedrijven. Omdat zij kunnen helpen met het oplossen van maatschappelijke vraagstukken in de voedselvoorziening en gezondheid. Stappen zetten in digitalisering is belangrijk, want andere Europese landen en de wereldeconomie staan ook niet stil.

De provincies Overijssel en Gelderland hebben, samen met 16 consortiumpartners waaronder Kennispoort Regio Zwolle, subsidie aangevraagd bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). De komende 3 jaar wordt 6 miljoen euro subsidie beschikbaar gesteld door de EU (35%), het ministerie van EZK (35%) en de provincies Overijssel en Gelderland (samen 30%).

 

Spin in het web

In Europa vormen alle EDIH’s samen een groot netwerk dat het Digital Europe Programme (DIGITAL) vooral gaat uitvoeren. Ook binnen Nederland gaan de 5 EDIH’s samenwerken via een gemeenschappelijke backoffice. Onder toeziend oog van de minister van Economische Zaken en Klimaat, Micky Adriaansens, zal daarvoor een convenant worden ondertekend tijdens het landelijke Smart Industry Jaarevent op 29 juni.

Hulp nodig bij digitalisering?

Wil je meer weten over de EDIH’s, de digitalisering van je bedrijf of een van de andere programma’s voor het mkb? Neem contact met ons op en wij helpen je verder.

 

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.