Ondernemer worden was voor Mike Vos, eigenaar Houtwerk Drenthe, nooit een bewuste keuze. De jonge ondernemer uit Dwingeloo komt uit een ondernemersfamilie. Zijn vader heeft een onderneming aan huis en zodoende beschouwde Mike ondernemen altijd als normaal. In 2019 hakte Mike de knoop door en startte met ondernemen. ‘Ik begon met het maken van producten voor klanten zoals kasten en tafels van hout.’  

Vanuit nieuwsgierigheid op zoek naar een specialisme 

Al gauw merkte Mike dat er meer ondernemers op het industrieterrein in Dwingeloo zaten die producten van hout maakten. Die situatie zette hem aan het denken. ‘Kan ik mezelf niet ergens in specialiseren? Vanuit nieuwsgierigheid ben ik gaan kijken wat er in de buurt én in de markt ontbrak binnen houtbewerking. Ik kwam terecht bij een CNC-machine en besloot in 2020 deze machine aan te schaffen. Ik had geen ervaring met zo’n machine, leerde mezelf het tekenprogramma aan, zocht dingen uit en belde mensen als ik hulp nodig had’, vertelt Mike enthousiast. Hij ging aan de slag onder de naam CNC Drenthe en maakte een website.  

Van ontwerp naar product  

Met een CNC-machine kan je hout bewerken en er een product van maken. Het unieke hieraan is dat de machine werkt op basis van een computerprogramma. ‘Als ik een ontwerp in mijn hoofd heb, teken ik het digitaal uit en een halfuur later heeft de machine de tekening uitgewerkt tot een product. Het proces gaat veel sneller en je kunt producten maken die met de hand niet te maken zijn. Denk bijvoorbeeld aan gietijzeren stalraampjes die ik namaak met hout dat bestendig is voor buiten en voorzie van dubbel glas’, geeft Mike aan.   

Contact met Allround Houtzagerij 

In 2023 kocht Mike een nieuwe en grotere CNC-machine. Deze machine paste bijna niet in zijn voormalige bedrijfspand. Hij kwam, via een bouwproject van zijn vader, in contact met Arjan Veenstra van Allround Houtzagerij uit Dwingeloo. Mike: ‘Arjan had ruimte voor mijn machine en al snel zette ik deze bij Arjan neer. We hadden gelijk een leuke klik, sparden samen over het ondernemerschap en voegden begin januari 2024 beide bedrijven samen onder de naam Houtwerk Drenthe’, vertelt Mike met trots. 

Alles onder een dak 

‘Mijn visie is dat we met Houtwerk Drenthe klanten kunnen ontzorgen in hun houtwensen. Denk bijvoorbeeld aan klanten die een nieuw huis bouwen. Vaak hebben dat soort klanten allerlei contacten voor onder andere kozijnen, trappen en kasten. Ik merk dat klanten dat niet altijd even prettig vinden. Daarom willen we met Houtwerk Drenthe hét adres zijn waar klanten alles met betrekking tot hout kunnen afstemmen en kopen’, vertelt Mike. 

 Ambitie najagen 

‘Het samenvoegen van beide bedrijven tot één bedrijf is voor mij leerzaam. Je maakt een grote stap van zzp’er naar een bedrijf met meerdere medewerkers. Sinds ik ondernemer ben, heb ik de ambitie om te groeien. Dit was dus een kans die ik met beide handen heb aangegrepen. Niemand weet of dit de juiste beslissing is, dat weet je pas als je het gaat doen. De toekomst zie ik dan ook positief tegemoet.’ De uitdaging van Mike is het steeds meer oppakken van de dagelijkse leiding en het aantrekken van nieuwe medewerkers. 

‘Niemand weet of dit de juiste beslissing is, dat weet je pas als je het gaat doen.’ 

Sparren met expert   

Om stappen te kunnen zetten als ondernemer, zocht Mike iemand om mee te sparren. Hij klopte aan bij Kennispoort Regio Zwolle en kwam in contact met Ruben Wubbema, mkb-adviseur bij Kennispoort. ‘Ik stelde Ruben verschillende vragen over bijvoorbeeld het aannemen van nieuwe medewerkers. Ruben stelde daarover goede vragen zoals: ‘Heb je berekend wat nieuwe medewerkers je kosten en wat het je moet opleveren?’ Deze vragen moet ik goed uitdenken en het is prettig dat Ruben mij hiervan bewust maakt. Nu ik in een nieuwe fase zit als ondernemer, heb ik nieuwe vraagstukken waarover ik kan sparren met een expert als Ruben. Dat ga ik dan ook zeker doen, want ik wil graag een netwerk opbouwen waar ik op terug kan vallen en ik wil leren van andere ondernemers’, sluit Mike af.  

Wil je hulp bij ondernemen? 

Wil je net als Mike stappen zetten in het ondernemerschap? Neem dan contact op met Kennispoort! Vul hier het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Neem contact op 

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.