Als je innoveert, bedenk je nieuwe ideeën, producten, diensten, methoden of organisatiemodellen en gebruik je deze om iets te verbeteren of te vernieuwen. Onze adviseurs helpen ondernemers uit Regio Zwolle onafhankelijk en kosteloos bij innovatievraagstukken.
Eiwittransitie, duurzaamheids- en gezondheidsvraagstukken: de foodindustrie in Nederland (en Europa) staat voor grote uitdagingen. Met hybride insectproducten draagt Be Frank uit Zwolle bij aan het vinden van oplossingen. Door lokaal in te kopen en te produceren, reduceren ze CO₂-uitstoot en bieden ze gezonde en betaalbare voeding. Met deze innovatieve aanpak is Be Frank een van de finalisten van de Innovatieprijs van Regio Zwolle 2025.
Een speciale samenstelling
De nieuwste innovatie van Be Frank is het aanbieden van hybride insectproducten. ‘Hybride betekent in dit geval dat de eiwitsamenstelling van het product voor 50% uit insecteneiwit en 50% uit plantaardig eiwit bestaat. Daarnaast zijn de producten laag in zout, boordevol (van nature in insecten aanwezige) vitaminen, omega 3-vetzuren en micronutriënten zoals zink, ijzer, magnesium en calcium’, legt Frank Eggink uit, eigenaar van Synergy in Food Entomo, maar beter bekend van het merk Be Frank.
Na het afronden van de haalbaarheidstesten worden de producten nu op kleine schaal ontwikkeld en vervolgens opgeschaald in de pilot-productieruimte bij The Green East in Raalte.
Impact maken
Synergy in Food Entomo is het bedrijf achter het merk Be Frank. Het doel? Impact maken door, naast dierlijk en plantaardig eiwit, een derde duurzame eiwitbron — op basis van insecten — te introduceren in de voedingsmiddelenmarkt. Belangrijke pijlers van Frank zijn: geen honger in de wereld, klimaatactie (niet activistisch), gezondheid en welzijn en verantwoorde consumptie en productie.
‘Vanuit onze productielocatie in Raalte werken we met ons (familie)team aan het voltooien van onze missie: de wereld een beetje beter maken.’
Een groeiend assortiment
Be Frank heeft inmiddels acht producten in het assortiment: bitterballen, saucijzenbroodjes, burgers en draadjesvlees — ze hebben het allemaal. Naast de producten die ze zelf produceren op hun locatie in Raalte, wordt er ook hard gewerkt aan nieuwe innovaties.
Het volgende product waar ze aan werken is een kroepoek gemaakt van sprinkhanen. Frank: ‘We willen graag de volgende stap zetten en de hele foodservice in Nederland bereiken met onze producten. Consumenten komen ons nu vooral tegen op festivals, waar wij met onze foodtruck staan, of als ze bestellen via onze webshop.’
Een groter publiek
Het is nog altijd een uitdaging om een breed publiek te bereiken, omdat insecten als voeding voor veel mensen een nieuw concept is. Om het aantrekkelijker te maken, kiest Be Frank ervoor om geen beelden van insecten te tonen. ‘Dit doen wij om de drempel te verlagen. We laten onze lekkere producten zien — los van de insecten die erin zitten. We benadrukken zo het gezonde, lekkere van onze producten’, legt Frank uit. Met de deelname aan de Innovatieprijs van Regio Zwolle hoopt Frank meer aandacht te krijgen voor de gehele insectenketen en de producten van Be Frank met een breder publiek te delen.
Over de Innovatieprijs van Regio Zwolle
Welke mkb-ondernemer heeft de meest unieke, toekomstbestendige innovatie die klaar is om de markt te veroveren? Kennispoort Regio Zwolle gaat ieder jaar op zoek naar de ondernemer met de meeste innovatiekracht. Ben jij benieuwd wie er met de winst naar huis gaat? Meld je aan voor de uitreiking van de Innovatieprijs van Regio Zwolle 2025 op donderdag 26 juni 2025 tijdens PROTO Innovation Day bij Perron038 in Zwolle.