Innovatieclusters Regio Zwolle in 2018

Kennispoort Regio Zwolle, Health Innovation Park en Polymer Science Park brengen ondernemers verder. We stimuleren innovaties, ondersteunen ondernemers bij hun vraagstukken, brengen kansrijke thema’s tot ontwikkeling en leggen met het innovatie-ecosysteem belangrijke verbindingen waar ondernemers verder mee komen.

654

totaal aantal

cases

345

totaal aantal

innovaties

337

totaal aantal

intakes

303

totaal aantal

begeleiding

90

totaal aantal

ondersteuning

Wat vinden ondernemers?

Ondernemers, daar draait het bij ons om! Welke stappen hebben zij in 2018 gemaakt en wat vinden ze van ons?

Wat vinden ondernemers?

We kijken terug op een enerverend jaar vol met gesprekken, events en inspirerende projecten. En de ondernemers? Die zijn tevreden! Met een gemiddeld rapportcijfer van 7,7 voor kwaliteit van beantwoording van vragen mogen we best een beetje trots zijn.

7,9

intakegesprek

7,9

doorverwijzingen

8,3

begeleiding van projecten

7,6

begeleiding bij financiering

7,9

organisatie van bijeenkomsten

7,8

inhoud van bijeenkomsten

Totaal rapportcijfer

8 van de 10 ondernemers beveelt Kennispoort, HIP, PSP en Agri & Food innovatieteam aan bij collega’s!

Innovatieprojecten

Samen met de ondernemer innovatieve ideeën verder ontwikkelen is een belangrijk speerpunt van Kennispoort. In 2018 deden we dat volop! We gaven adviezen over financiering, deelden onze kennis, brachten ondernemers met andere partijen in contact of verbeterden hun businessplan.

 • Financiering - 19%
 • Oriëntatie - 28%
 • Samenwerking - 15%
 • Innovatie - 14%
 • Businessplan - 6%
 • Diversen - 18%

Innovatieprojecten

 • nieuwe kennis
 • een beter uitgewerkt innovatie-idee
 • een beter verloop van het project
 • nieuwe samenwerkingen

Contact met ondernemers & stakeholders

Om onze belangrijke relaties op de hoogte te houden van trends, ontwikkelingen en actualiteiten verzenden we nieuwsbrieven, plaatsen we updates op LinkedIn en plaatsen we berichten op onze websites. En dat doen we niet voor niets! Onze relaties waarderen deze middelen gemiddeld positief.

6.800

nieuwsbrief inschrijvingen

5.230

social media volgers

Financiering

5.684.145

Gevraagd

6.433.285

Gehonoreerd

30

Cases

Bijeenkomsten

102

Aantal deelnemers

5543

Kennispoort, Health Innovation Park en Polymer Science Park organiseerden op 13 september het XIC. Nieuwsgiering naar dit event? Bekijk hier de foto’s

Wat vinden ondernemers?

René Heitkönig, directeur Beens Grass-Yarns B.V.

“De samenwerking met PSP heeft ons een aantal stappen verder gebracht in zowel de ontwikkeling van innovatieve producten als ook in het relatie netwerk tbv onze sport markt. Als innovatieve partijen versterken we elkaar en we gaan hier in 2019 zeker de vruchten van plukken.”

Ton van Remmen, eigenaar Van Remmen UV Technology
.

“Kennispoort heeft ons in de beginfase geholpen een netwerk op te bouwen. En recentelijk hebben ze ons heel goed ondersteund met het verkrijgen van subsidies om ons project een duw in de rug te geven.”

Roland Kortenhorst, Medical Precision

“Het Health Innovation Park heeft allereerst bijgedragen aan het verkrijgen van financiering. Daarnaast hebben zij ervoor gezorgd dat we er mensen bij kregen die alles weten van medische regelgeving en medische apparatuur.”

Wat vindt het team?

Hoe kijkt ons team terug op 2018? Welke trends zagen ze en wat verwachten ze voor 2019?

Netty Wakker

Wat was het een enerverend jaar! Veel ondernemers zagen met...

"Wat was het een enerverend jaar! Veel ondernemers zagen met behulp van onze innovatieadviseurs hun idee werkelijkheid worden. Of ze waren beter en sneller in staat hun plannen concreter te maken. We hebben nieuwe partners in ons netwerk begroet. Partners die met hun specifieke kennis 'onze' ondernemers net weer een stap verder kunnen brengen. Ik kijk nu al uit naar 2019. We hebben een geweldig team met ervaren adviseurs die jou graag ondersteunen in de realisatie van je plannen!"

Directeur Kennispoort

Ynte van der Meer

"Circulair ondernemen, dat thema heb ik dit jaar breed zien opkomen. Was dit...

"Circulair ondernemen, dat thema heb ik dit jaar breed zien opkomen. Was dit eerst vooral een thema in de Agri & Food sector, nu zien we dat ook de industrie en de bouw hiermee aan de slag gaan. Een goede ontwikkeling wat mij betreft! Zo optimaal mogelijk produceren zonder afval geeft meerwaarde aan een product en is goed voor mens en milieu.

Van verschillende kanten heb ik in het afgelopen jaar vragen over dit onderwerp voorbij zien komen. Businessclubs, Hogescholen, de bouw, de industrie: allemaal zijn ze actief op zoek naar mogelijkheden om het circulair ondernemen een boost te geven. Bij Windesheim is er een lector aangesteld en in de bouw is Stichting Pioneering opgericht. In de Industrie is het ‘Boostplatform’ hiervoor in het leven geroepen.

Het kan niet anders dan dat deze trend zich in 2019 doorzet. Kennispoort is er klaar voor om hierover mee te denken en advies te geven. Vanuit het Cluster Agri & Food hebben we in de afgelopen jaren veel kennis en ervaring met circulair ondernemen opgedaan. Wij leggen graag de verbinding en helpen u met plezier een stap verder. Graag tot ziens in 2019!"

Innovatieadviseur

Petra van den Hengel

“Vanuit Agro & Food zie ik dat ondernemers steeds meer open staan voor contacten...

“Vanuit Agro & Food zie ik dat ondernemers steeds meer open staan voor contacten met andere sectoren. Zo hebben we in 2018 E- Commerce meets Agri & Food georganiseerd en hebben we samen met het Polymer Science Park een bijeenkomst over grondstoffen gehouden. Beide events zijn druk bezocht en de ondernemers die er waren, reageerden super enthousiast.

Ook kijken ondernemers steeds verder om zich heen en gaan ze vaker de grens over. Internationalisering dus! Dat zagen we in 2018 op events als de Japan Business Day en tijdens het bezoek van Franse ondernemers aan onze regio. Een prima ontwikkeling die we vanuit Kennispoort zeker kunnen faciliteren.

Wij zitten midden in het netwerk en zijn prima in staat om partijen die elkaar nog niet (goed) kennen met elkaar in contact te brengen, zowel binnen als buiten Nederland. Het is mooi om te zien dat ondernemers geïnspireerd raken en zien dat ze veel aan elkaars kennis en ervaring hebben. Ik verwacht dat deze trend zich in 2019 doorzet en vul graag samen met mijn collega’s van Kennispoort en haar partners de verbindende rol in.

Innovatieadviseur Agri&Food

Edwin ter Burg

“Trade Office heeft in 2018 mooie stappen gezet. Samen met een groot aantal partijen...

“Trade Office heeft in 2018 mooie stappen gezet. Samen met een groot aantal partijen hebben we het internationaliseringsprogramma verder ontwikkeld. We organiseerden met en voor ondernemers inspirerende bijeenkomsten over in- en export en internationaal zakendoen. Mooie voorbeelden hiervan zijn de Japan Business Day, de bijeenkomst 'Ondernemen in Duitsland' en de India Business Day. Ook ontvingen we een Franse delegatie uit de Agri & Food branche die we kennis hebben laten maken met Nederlandse ondernemers uit deze branche. Allemaal geweldige activiteiten die bijdragen aan de ontwikkeling van internationaal zakendoen in de regio. 

In 2019 gaan we hiermee door en intensiveren we het programma. Zo gaan we aan de slag met de bouw van het platform Wereldondernemers, een platform waar ondernemers elkaar kunnen vinden en ervaringen kunnen uitwisselen over zaken doen over de grens, en organiseren we weer een aantal events. In april staat er bijvoorbeeld een Brexit event gepland. Ik kijk er nu al naar uit om er samen met de partners, stakeholders en de ondernemers weer een inspirerend jaar van te maken!"

Programma manager Trade Office

Erik Brunekreef

“We gaan het derde jaar in met het Topcentrum E-commerce. Samen met bedrijven en...

“We gaan het derde jaar in met het Topcentrum E-commerce. Samen met bedrijven en onderwijsinstellingen investeren we in talent. Dit doen we door nieuwe onderwijsmodules te ontwikkelen en door een actief kennisnetwerk te bouwen.

De komende jaren staat in het teken van oogsten. Doel hierbij is om meer kwalitatief talent door te laten stromen naar het bedrijfsleven, samenwerking en kennisdeling verder te intensiveren en de Regio Zwolle landelijk op de kaart te zetten als 'De e-commerce regio van Nederland'."

projectleider Topcentrum E-commerce

Gerard Boschman

“PSP heeft dit jaar leuke projecten gedaan waarbij crosslinks gelegd zijn met bedrijven...

“PSP heeft dit jaar leuke projecten gedaan waarbij crosslinks gelegd zijn met bedrijven die niet primair in de kunststofverwerkende industrie zitten, maar wel een ontwikkeling in product willen maken. Wij hebben hen geholpen door ons netwerk en onze kennis. Door onze flexibele schil zijn wij in staat geweest om onze leden te ondersteunen met diverse materiaalanalyses en compoundopdrachten. Een duidelijke trend is het duurzaam werken met kunststoffen. Dit hebben we gemerkt in onze Proeftuin Recycling. Daarnaast zijn we via KIDV gevraagd mee te werken aan een mooi project, namelijk KVG (Kunststof verpakkingsafval als Grondstof). Een langlopend programma waar een aantal leden bij betrokken zijn. Daarnaast mogen wij komend jaar werken aan het Di-plast project. Kortom, ook in 2019 mooie projecten!"

projectleider Innovatie Polymer Science Park

Rogier Eenkhoorn

“Kennispoort is een fantastische organisatie die volop kansen biedt voor...

“Kennispoort is een fantastische organisatie die volop kansen biedt voor iedere MKB-er. En zeker voor de innovatieve ondernemers. De organisatie heeft veel kennis in huis en maakt deel uit van een groot netwerk. Ik vind het een uitdaging om Kennispoort verder op de kaart te zetten, zodat nog meer ondernemers gaan ervaren wat de organisatie voor hen kan betekenen. Met als doel natuurlijk dat er nog meer innovaties starten en succesvol worden! ”

Innovatieadviseur

Martine Bonnema

“Dit jaar ben ik veel betrokken geweest bij projecten waarin onze kennis van...

“Dit jaar ben ik veel betrokken geweest bij projecten waarin onze kennis van kunststoffen het verschil heeft gemaakt voor bedrijven die deze kennis zelf niet in huis hebben. Ik ben er trots op dat deze bedrijven nu grote stappen kunnen maken in hun ontwikkeling dankzij het PSP team!”

Projectleider Innovatie Polymer
Science Park.

Kim Peters

“Ik ben trots op de resultaten van 2018 en ik kijk ernaar uit om in 2019 vanuit...

“Ik ben trots op de resultaten van 2018 en ik kijk ernaar uit om in 2019 vanuit onze vernieuwde visie samen met onze leden en partners nog grotere stappen te zetten in de ontwikkeling van de Overijssele gezondheidszorg.”

Directeur van het HIP

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

 • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.