Ton Bos, algemeen directeur van WeCobot in Zwolle, is een echte ondernemer. Altijd vol ideeën, de drive om uit te blinken en hij loopt graag een paar stappen voor. Ton gelooft in de vierde industriële revolutie waarin technologie, mens en machine collaboratief samenwerken. Hij gaat zijn ervaringen delen met andere ondernemers binnen het programma Good Practice van de Regio Deal Regio Zwolle.

Nieuwste generatie robots

“Als deze trend een golf is, dan wil ik de beste surfer zijn”, met deze instelling begon Ton WeCobot. Eind 2017 nam hij samen met zijn partner Bas Rutgers de sprong in het diepe en schreven zij hun bedrijf in bij de KVK. “We werken met collaboratieve robots. Dit zijn de nieuwste generatie robots die kunnen samenwerken met mensen. We focussen ons vooral op bedrijven die zich bezighouden met lassen”, vertelt Ton. In 2019 namen ze hun eerste collega in dienst en nu in 2022 zijn er al twaalf medewerkers in dienst. Ton is als algemeen directeur eindverantwoordelijk, maar binnen WeCobot werken ze samen als een hecht team waar ze inspelen op de individuele kwaliteiten van de medewerkers. “Wat ons uniek maakt, is dat wij software in de vorm van een app ontwikkelen. Dit maakt onze cobots erg gebruiksvriendelijk. We streven naar de geniale eenvoud die onze producten voor iedereen begrijpelijk maakt.”

 

Olivier Gossink

 

Win-win

Er is een enorm tekort aan lassers. De opleiding is lang, het werk is zwaar en vergrijzing is een groot probleem. “De cobot verlicht en versnelt het werk en maakt het proces innovatiever. Na een korte uitleg van één dag kan een werknemer al veilig aan de slag met onze cobot”, vertelt Ton. Met de cobot lost Ton een belangrijk probleem op dat op het snijvlak van techniek en de menselijke kracht zit. Ton: “We zoeken naar een samenwerking. Een win-win voor de bedrijven die onze cobots aanschaffen, onze partners en voor de medewerkers die er mee gaan werken.” WeCobot is uitgegroeid tot marktleider en werkt met verschillende internationale partners. Ze leveren volledige cobots in Nederland en bieden internationaal puur de software aan.

Samenwerken aan de oplossing

Ton wil met zijn unieke kennis, kunde en ervaringen het verschil maken op het snijvlak van techniek en menselijke kracht. “Niet alleen bij lassers, maar overal in de wereld hebben we te maken met personeelstekorten. De oplossing is om techniek en de kracht van mensen te combineren. Hier geloof ik in en dat wil ik ook uitdragen binnen Good Practice”, vertelt Ton vol passie. “Problemen met personeel, zoals verloop, tekort, ziekte en belasting worden vaak op het bordje van personeelszaken gegooid. De aanschaf van nieuwe technieken is volgens ons juist de verantwoordelijkheid van technische mensen. Maar die partijen werken vaak te weinig samen. Juist op het snijvlak ligt een enorme win-win voor het oprapen.” Ton wil binnen Good Practice workshops organiseren en de samenwerking opzoeken met andere bedrijven in de maakindustrie.

Over Good Practice

Good Practice wil het ondernemerschap van ondernemers en bedrijven in Regio Zwolle versterken en vergroten. Good Practice heeft een team van koplopers met verschillende expertises geselecteerd en gevraagd om collega-ondernemers te helpen groeien. Van vraagstukken over interne bedrijfsvoering tot omgaan met grote transities: elke koploper heeft een eigen kennisgebied binnen zijn bedrijf ontwikkeld en staat voor je klaar. De aangewezen koplopers delen hun unieke kennis en ervaring en versterken het netwerk in Regio Zwolle.

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.