Het aantrekken en behouden van talent is voor veel mkb-ondernemers een uitdaging. Webstores is een bedrijf uit Hardenberg dat al jarenlang intensief bezig is om een werkgever te zijn waar mensen graag willen werken. Erik Otten is samen met zijn collega’s Matthijs en Tom mede-eigenaar van Webstores. Dit is een bureau dat al twintig jaar een digitale partner is voor hun klanten. Hoe zorg je voor een aantrekkelijke bedrijfscultuur? En waar vind je nieuw talent? Erik deelt zijn ervaringen met andere ondernemers binnen het programma Good Practice van de Regio Deal Regio Zwolle.

Start van Webstores in studententijd

In deze tijd van zelfrijdende auto’s, virtual reality en alle kennis die je maar kunt wensen in je broekzak, kun je je geen wereld voorstellen zonder internet. Maar twintig jaar geleden was het internet voor veel mensen nog onbekend. ‘Matthijs en Tom begonnen met Webstores op hun 15e terwijl ze een IT-opleiding volgden. Op een avond kwamen ze een ondernemer tegen in de bar en ze raakten aan de praat. De ondernemer wat geïnteresseerd in wat Matthijs en Tom te bieden hadden. Hij werd uiteindelijk een van hun eerste klanten’, vertelt Erik lachend. ‘Door in de stad van deur tot deur te gaan verkochten ze hun websites. Ikzelf kwam bij Webstores binnen als freelance vormgever en werd uiteindelijk mede-eigenaar.’

Fijn om te werken

Inmiddels is Webstores behoorlijk gegroeid. Er werken ruim 60 mensen binnen het bedrijf. Voor het binnenhalen van nieuwe medewerkers en het behouden van de huidige medewerkers is een prettige en aantrekkelijke bedrijfscultuur belangrijk. Een hoge mate van vertrouwen, trots en kameraadschap is hierbij onmisbaar.

Maar hoe word je zo’n bedrijf? ‘Op het moment is het voor iedereen een uitdaging om nieuw talent aan te trekken en te behouden, ook voor ons. Maar we zijn wel vooruitstrevend in ons proces. Wij zijn als eigenaren echt “one of the guys”. Ook zijn we ongeveer allemaal van dezelfde leeftijd. Sommige medewerkers werken al 10-15 jaar bij ons. Zo maak je belangrijke levensfases van elkaar mee. Van het uit huis gaan, samenwonen tot het krijgen van kinderen’, legt Erik uit.

Omgekeerd solliciteren

‘Eigenlijk solliciteren we vaak omgekeerd’, vertelt Erik lachend. ‘Wij pitchen ons bedrijf aan kandidaten die ons aanspreken en dan leg ik uit waar we naar op zoek zijn. Daarna kijken we of er een klik is. Zo kunnen wij goed en persoonlijk ons verhaal vertellen en kan de kandidaat bepalen of hun normen en waarden bij die van ons passen. We wachten niet af tot zij naar ons komen, wij komen naar hen.’

Erik vertelt dat ze zich bij Webstores vooral richten op afstudeerders. We hebben daarom ook goed contact met verschillende hogescholen. Zo houdt een medewerker zich fulltime bezig met het begeleiden van de afstudeerders. Op die manier investeren wij in het jonge talent dat bij ons binnenkomt en geven we ruimte aan de nieuwe generatie.

Vaker ‘ja’ zeggen

Erik is aangedragen om deel te nemen aan Good Practice en zijn kennis te delen met andere mkb-ondernemers die meer dan twintig medewerkers in dienst hebben. ‘Ik heb mijzelf voorgenomen om vaker ja te zeggen’, grinnikt Erik als hij vertelt waarom hij deelneemt aan Good Practice. Erik wil met kleine groepen mkb-ondernemers kennis uitwisselen over het aantrekken en binden van jong talent. En het creëren van een fijne werkplek voor je medewerkers. ‘Ik wil mijn kennis delen, zodat anderen hopelijk niet de fouten maken die ik heb gemaakt. Maar natuurlijk wil ik zelf ook leren van andere ondernemers.’

Over Good Practice

Good Practice wil het ondernemerschap van ondernemers en bedrijven in Regio Zwolle versterken en vergroten. Good Practice heeft een team van koplopers met verschillende expertises geselecteerd en gevraagd om collega-ondernemers te helpen groeien. Van vraagstukken over interne bedrijfsvoering tot omgaan met grote transities: elke koploper heeft een eigen kennisgebied binnen zijn bedrijf ontwikkeld en staat voor je klaar. De aangewezen koplopers delen hun unieke kennis en ervaring en versterken het netwerk in Regio Zwolle.

 

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.