Bob Soetekouw, algemeen directeur van het familiebedrijf GB Steel Group in Emmeloord, werkt dagelijks aan de toekomst van zijn bedrijf. ‘We hebben een goede strategie om toekomstbestendig te zijn en te blijven. Ik geloof erin dat je niet alleen moet werken in je bedrijf, maar ook vooral moet werken áán je bedrijf.’ Bob gaat zijn kennis, kunde en ervaringen delen met andere ondernemers binnen het programma Good Practice van de Regio Deal Regio Zwolle.

Letterlijk en figuurlijk: werk van staal

‘GB Steel Group kenmerkt zich door de gedrevenheid om dingen voor elkaar te krijgen’, begint Bob. Door deze gedrevenheid en ervaring haalt GB Steel Group onzekerheden bij klanten weg. Zo zijn de processen sneller en de faalkosten lager. ‘Wij maken letterlijk en figuurlijk werk van staal. Van oudsher zijn we actief in verschillende marktsegmenten. Van staal-, dak- en gevelconstructies tot bruggen en sluizen, en van recyclinginstallaties tot kippers en containers’, legt Bob uit. ‘Ons motto is niet voor niets: we make steel work.’

Inspireren en motiveren

De strategie die Bob gebruikt sinds hij de rol van algemeen directeur aannam in 2015, is effectief. Bob: ‘Maar dat heb ik zeker niet alleen gedaan, zoiets doe je samen. Toen ik startte was ik 35 jaar en wist ik eigenlijk niet waar ik moest beginnen. Het is de kunst, of eigenlijk uitdaging om iedereen binnen het bedrijf bij je strategie te betrekken. Ik ben maar 1 van de 320 personen in dit bedrijf. Dat is een bescheiden inbreng.’ Bob ging op zoek naar een manier om anderen te inspireren. Maar hiervoor heb je een gemeenschappelijk doel nodig. ‘Dit doel bepalen we samen, eens per drie jaar. Zo weten we waar we ons op kunnen richten en werkt iedereen samen (en aan zichzelf) om dat doel te behalen.’ Bob betrekt de hele organisatie bij dit proces. ‘Iedereen heeft hier een rol in, van het management tot de medewerkers in het veld. Ieder met zijn eigen kennis.’

Werken in en aan je bedrijf

Bob: ‘Dit bedrijf is zoveel meer dan alleen ik, maar ik vind het een nobel streven om mijn kennis te delen en zelf ook kennis op te halen binnen het programma van Good Practice.’ GB Steel Group is een familiebedrijf waar Bob, als schoonzoon van oprichter Henry van der Kamp, nu algemeen directeur is en waar ook andere familieleden actief zijn in de directie en staf. Hij weet goed hoe dit soort bedrijven werken. ‘Familiebedrijven zijn vaak erg gedreven en vol met energie. Alleen werken ze veel aan de dag van vandaag en aan morgen, maar kijken ze niet altijd veel verder dan dat. Ik wil hen inspireren en adviseren op het gebied van vernieuwend ondernemen en strategie.’ In een-op-een sessies en in kleine groepen wil Bob in gesprek gaan met andere ondernemers. ‘Niet alleen ondernemers uit familiebedrijven, maar iedere ondernemer die wil werken aan de toekomst is welkom’, vult Bob aan.

Over Good Practice

Good Practice wil het ondernemerschap van ondernemers en bedrijven in Regio Zwolle versterken en vergroten. Good Practice heeft een team van koplopers met verschillende expertises geselecteerd en gevraagd om collega-ondernemers te helpen groeien. Van vraagstukken over interne bedrijfsvoering tot omgaan met grote transities: elke koploper heeft een eigen kennisgebied binnen zijn bedrijf ontwikkeld en staat voor je klaar. De aangewezen koplopers delen hun unieke kennis en ervaring en versterken het netwerk in Regio Zwolle.

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.