Bart Oude Wesselink, managing director bij Maan Group in Raalte, gaat ondernemers adviseren over het optimaal benutten van innovatie. ‘Ieder mens heeft zijn kwaliteiten. De kunst is om medewerkers binnen je organisatie de ruimte en ook de verantwoordelijkheid te geven. Zodat ze hun talenten optimaal kunnen benutten. Dat hoop ik aan andere ondernemers mee te geven. Zodat ze daar binnen hun eigen organisatie mee verder kunnen’, vertelt Bart. Hij gaat zijn kennis, kunde en ervaringen delen met andere ondernemers binnen het programma Good Practice van de Regio Deal Regio Zwolle.

Duidelijke missie

Bart begon zijn avontuur bij Maan met een duidelijke missie: Meer focus aanbrengen; Het risicoprofiel van de onderneming(en) verlagen en het resultaat verhogen. Zonder hierbij het unieke innovatievermogen van de onderneming te verliezen. Dit bracht hij in praktijk door divisies op te richten, een verkoopnetwerk op te zetten en meer structuur aan te brengen in de organisatie. Een opdracht die goed aansluit bij de kennis, kunde en interesses van Bart. ‘Maan is een familiebedrijf en oprichter André Jansen richt zich vooral op innovatie. Ik heb veel affiniteit met de maakindustrie, maar ben in tegenstelling tot André, meer bedrijfskundig en commercieel ingesteld.’ Dat was een welkome aanvulling op dat moment. ‘We kozen ervoor om in drie divisies te werken: Maan Engineering, Maan Special Products en Maan Biobased Products. Dit zet ons breder in de markt en verkleint het risico’, legt Bart uit.’  

Succesfactor

‘Wanneer je voor een uitdaging staat, is het belangrijk om te weten waar je goed in bent. Als persoon én als bedrijf. Bij Maan zijn we goed in innoveren. Maar onze absolute succesfactor is dat we ook weten hoe we onze productinnovaties kunnen opschalen. Processen ontwerpen. Automatiseren. Produceren. Commercie is niet per se ons ding. Hiervoor verzamelen we partners’, vertelt Bart. De komende jaren wordt duurzaamheid een nog belangrijker speerpunt. ‘Bij alles wat we doen, willen we daaraan bijdragen. We bezitten veel expertise op het gebied van polymeren. En geloof het of niet, die kunnen vaak een duurzame bijdrage leveren. Bijvoorbeeld wanneer ze biobased zijn. Die kennis passen wij dagelijks toe. Maar wanneer iets duurzamer wordt, wordt het vaak ook duurder. Daarom wil Maan naast duurzaamheid, ook meer toegevoegde waarde bieden. Die balans staat centraal. 

Versterken en organiseren van innovatie

Bart gaat zijn kennis en ervaringen over het versterken en organiseren van innovatie delen met andere ondernemers uit de regio Zwolle. Bart: ‘Ik wil sparren met ondernemers die op de drempel staan van een nieuwe fase. Of dat nou startups zijn of grote maakbedrijven zoals wij. Het liefst spreek ik ondernemers een-op-een of in kleine groepen.’ Zo ontmoette hij via Good Practice de eigenaren van Dutek Energy Solutions. ‘Het zijn enthousiaste ondernemers met een mooi product. Dutek Energy Solutions zit in een fase waarin de omzet enorm kan gaan groeien. Maar hoe groei je als organisatie mee met die omzet en vraag naar jouw product? Daar hebben we mooie gesprekken over gevoerd’, vertelt Bart. 

Over Good Practice

Good Practice  wil het ondernemerschap van ondernemers en bedrijven in Regio Zwolle versterken en vergroten. Good Practice heeft een team van koplopers met verschillende expertises geselecteerd en gevraagd om collega-ondernemers te helpen groeien. Van vraagstukken over interne bedrijfsvoering tot omgaan met grote transities: elke koploper heeft een eigen kennisgebied binnen zijn bedrijf ontwikkeld en staat voor je klaar. De aangewezen koplopers delen hun unieke kennis en ervaring en versterken het netwerk van Regio Zwolle. 

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.