Wat ooit begon in de scheepvaart in Amsterdam, is tegenwoordig Van West Koeltechniek in ’t Harde. Het bedrijf kent een lange geschiedenis en bestond in 2023 honderd jaar. De visie van eigenaar Luke Blauw is niet groot, groter, grootst, maar stabiel groeien. De nuchtere ondernemer besloot na zijn studie om geen carrière te maken binnen de wetenschap en nam in 2020 het bedrijf van zijn vader over. Hard werken leerde hij van hem. Luke: ‘Je moet durven stappen zetten, investeren en niet bezuinigen.’   

Van de Randstad naar de Veluwe 

Van West Holland maakte vroeger motoronderdelen voor de scheepvaart. Op een gegeven moment kwam daar koeltechniek bij voor motoren en later ook aan boord. Bijvoorbeeld waterkoelers voor de Noord-Amerikalijn. De tak koeltechniek splitste af naar Heerde in 1971 en later in 1998 naar ’t Harde.    

Wat doet Van West Koeltechniek nu precies? ‘We maken klantspecifieke koelers, oftewel maatwerk koelers in seriematige producties. We bevinden ons in de kleine koeltechniek waarbij je moet denken aan koelers voor koffiemachines, bierfusten, drinkwater- en sapautomaten. We werken steeds meer toe naar klantspecifieke koelers en nemen afscheid van onze eigen assortiment koelers’, vertelt Luke.    

Meerdere rollen   

Luke heeft meerdere rollen binnen zijn onderneming. ‘Ik ga veel bij bestaande en nieuwe klanten op bezoek. Het aannemen van nieuwe medewerkers en de financiën doe ik zelf. De marketing pak ik samen met een extern bedrijf op. Af en toe draai ik mee in de productie als dat nodig is. Ik doe van alles en dat maakt mijn werk veelzijdig’, vertelt Luke.   

Zekerheid en constante levering   

Van West werkt veel samen met vaste klanten. ‘Dat is ook echt ons doel. Het liefst werken we met raamcontracten. Dat is gunstig bij het inkopen van onderdelen en dat zorgt voor een betrouwbare en constante levering aan de klant. Daarin zit een win-win. Om stabiel door te kunnen groeien, blijven we nieuwe klanten aantrekken. Met nieuwe klanten duurt het vaak een tijd voordat er nieuwe series komen. We ontwikkelen eerst een prototype waar een paar maanden overheen gaat, dan test de klant het prototype. Als de klant tevreden is, dan komt er een kleine proefserie van tien à twintig stuks. Na het verwerken van feedback uit het veld, komt er een grotere serie. Dit is vaak al een traject van een jaar. Uiteindelijk is het de bedoeling dat we de juiste kwaliteit blijven leveren aan de klant wat zorgt voor een langdurige samenwerking’, legt Luke uit.     

Inzetten op marketing, verduurzaming en medewerkers   

‘De afgelopen tijd is er ingezet op marketing wat ervoor zorgt dat klanten ons online goed kunnen vinden. Daarnaast maken we Van West Koeltechniek toekomstbestendig door intern de productieprocessen verder te verbeteren. Dat blijft een continue proces. Binnen onze twee productielijnen zijn we al anderhalf tot twee jaar druk bezig met de overgang naar een milieuvriendelijker koudemiddel vanuit nieuwe wetgeving. Het nieuwe koudemiddel R290 (propaan) is efficiënter en daardoor energiezuiniger en beter voor het milieu.  

Het vinden van nieuwe geschikte medewerkers is momenteel de grootste uitdaging. We zoeken naar gemotiveerde mensen die handig zijn en bijvoorbeeld al goed aan de slag kunnen in assemblage. Verder leiden we personeel zelf op en volgen ze uiteindelijk vanuit het bedrijf een externe koeltechnische opleiding. 

Hulp in meer Europese dekking   

‘Er zit nu een complete stroomlijn in het bedrijf. Van marketing tot aan de modernisering van de productielijnen. Het bedrijf is zelfstandiger geworden en daar ben ik trots op’, vertelt Luke enthousiast. De toekomst kijkt hij optimistisch tegemoet. Een tijd geleden klopte Luke bij Han Smidt, international business consultant bij Kennispoort Regio Zwolle aan. Luke: ‘We zochten naar manieren om nieuwe klanten buiten Nederland te vinden, aangezien onze klanten voornamelijk in Nederland zaten. Ik wilde graag meer Europese dekking en Kennispoort heeft ons daarbij geholpen. Studenten hebben een business scan uitgevoerd. Het resultaat van de business scan was een uitgebreid informatierapport waar een lijst met mogelijke klanten in het buitenland uit voort kwam. Inmiddels hebben we contact met verschillende bedrijven in Duitsland en we hopen daar mooie stappen te zetten.’    

Wil je hulp bij internationaal ondernemen? 

Wil je net als Luke stappen zetten in internationaal ondernemen? Neem dan contact op met Kennispoort! Vul hier het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Neem contact op 

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.