Op vrijdag 30 augustus jongstleden vond het jaarlijkse Stöppelhaene Symposium plaats. Een symposium voor de agrarische en food sector. Ruim 220 bezoekers hadden zich aangemeld. Het thema van 2019 was Boeren en de ruimte – Kringlopen tot op Mars, dat bezoekers verschillende invalshoeken bood op landbouwkringlopen. Door de vele enthousiaste reacties na afloop van het programma, kan ook Stöppelhaene Symposium 2019 tot een succes gerekend worden.

Boeren en de ruimte – Kringlopen tot op Mars

De organisatie van het symposium koos dit jaar voor het thema Boeren en de ruimte – Kringlopen tot op Mars. “Want willen we voldoende voedsel blijven produceren binnen de grenzen van onze planeet én Nederland op de internationale toppositie houden in de agri en food sector, dan zal kringlooplandbouw noodzakelijk zijn,” zo stelt voorzitter van het organisatiecomité en innovatieadviseur van Kennispoort Regio Zwolle Petra van den Hengel.

Inspiratie uit verschillende invalshoeken

Om het publiek te inspireren om na Stöppelhaene Symposium 2019 met kringlooplandbouw aan de slag te gaan, werd het voorgesteld aan 3 generaties uit een boerenfamilie. Zij vertelden over het boerenleven en de ontwikkelingen van kringlopen door de generaties heen.

Angelo Vermeulen

Ruimtevaartonderzoeker, bioloog en kunstenaar Angelo Vermeulen trok een parallel tussen de aarde en ruimteschepen. Volgens hem is het bij kringlopen van belang dat elke molecuul zo efficiënt en vaak mogelijk gebruikt wordt. Op aarde kunnen we veel van deze benadering leren.

Nederlandse landbouw

Martin Scholten van de Wageningen University & Research deelde zijn visie op de Nederlandse situatie en landbouw. Volgens hem geeft het beleid kaders en kunnen de daadwerkelijk benodigde maatregelen en activiteiten worden opgepakt door de sector. “Pak deze kans dus ook!” Aldus Scholten.

Verdienmodel kringlooplandbouw

Vier ondernemers namen het publiek mee in de manier waarop zij een verdienmodel wisten te creëren uit kringlooplandbouw. Ook vertelden zij tegen welke vraagstukken ze aanliepen. Hun conclusie: “Doe wat bij jou en jouw bedrijf past. Ga aan de slag en ontwikkel vanuit deze stappen.”

Grootste uitdagingen

Dagvoorzitter Sabine Uitslag daagde Gedeputeerde Gert Harm ten Boscher van de Provincie en wethouder Dennis Melenhorst van de gemeente Raalte uit in een vraaggesprek. Ten Bolscher en Melenhorst deelden vervolgens hun toekomstvisie rond productie van voldoende en duurzaam voedsel, in relatie tot circulariteit/kringlooplandbouw.

Op haar vraag naar de grootste uitdagingen antwoordden beide heren dat ze veel middelen inzetten om ontwikkelingen en innovaties op het gebied van kringlooplandbouw te stimuleren. Zij noemden voorbeelden als Erfcoaches en Kennispoort Regio Zwolle. Volgens Ten Boscher was het nu tijd om de mouwen op te stropen, of zoals hij letterlijk zei: “We moeten d’r an!”

Geslaagd Stöppelhaene Symposium

Petra van de Hengel kijkt terug op een geslaagd evenement. Zij stelt “Het is heel belangrijk om naar kringlopen te kijken vanuit verschillende invalshoeken. Dit adviseren wij ook aan ondernemers met nieuwe plannen. Ik vond het mooi om ook uit de zaal te horen dat ondernemers vinden dat ze elkaar meer moeten opzoeken.”

Meer informatie

Heb je vragen over kringloopllandbouw, of andere agri en food gerelateerde onderwerpen? Ga dan kostenloos in gesprek met één van onze adviseurs. Neem contact met ons op via mail info@kennispoortregiozwolle.nl of tel. 038 – 202 2020. Wil je meer informatie over Kennispoort Regio Zwolle, bekijk dan onze website.

Heb je een vraag?

Bel ons op 038 202 2020 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.