Afgelopen week bezocht Edwin ter Burg van Trade Office samen met 12 ondernemers het Afrikaanse land Rwanda. Doel van deze handelsmissie: het leggen van contacten en het onderzoeken van kansen en mogelijkheden om met  dit relatief onbekende Afrikaanse land, of zelfs met heel Oost Afrika, zaken te doen. Een week lang zat de agenda van de ondernemers vol met afspraken. En dat heeft veel inzichten en nieuwe contacten opgeleverd!

 Gesprek met Nederlandse ambassadeur

,,Het was een geslaagde handelsmissie”, zegt Edwin ter Burg. ,,We hebben mooie bedrijven gezien en zijn vol ideeën en inspiratie teruggekomen op Nederlandse bodem.” Het bezoek begon met een kennismakingsgesprek op de Nederlandse ambassade met onder andere de ambassadeur, mevrouw Frédérique de Man. ,,We werden hartelijk ontvangen en hebben een goed gesprek gehad”, laat Edwin weten. ,,Ze heeft ons veel verteld over Afrika en Rwanda en een aantal tips gegeven over het zakendoen met Rwandese ondernemers. Dat kwam goed van pas tijdens onze reis, maar ook als er in de toekomst business gaat plaatsvinden.”

Bezoek aan bierbrouwerij Skol

Op de agenda van de handelsdelegatie stond ook een bezoek aan bierbrouwerij Skol, waarvan het moederbedrijf in België staat. De ondernemers werden ontvangen door Evert Boersma, de Nederlandse commercieel directeur, en kregen een rondleiding door de brouwerij. ,,Evert vertelde op zijn eigen, bevlogen wijze over de uitdagingen waar het bedrijf in Rwanda voor staat en over de voordelen van het bier brouwen in dit land”, vertelt Edwin enthousiast. ,,Het bedrijf doet aan lokale marktbewerking en dat slaat aan.” Het bezoek werd afgesloten met een heerlijk flesje Skol bier.

Koffiecoöperatie Sholi

Indrukwekkend was het bezoek aan koffiecoöperatie en ‘washing station’ Sholi. Een coöperatie van meer dan 300 boeren, gesteund door Rabobank IJsseldelta. Ando Tuininga van Pure Africa Coffee koopt de bonen van Sholi voor een eerlijke prijs en importeert de koffie naar Nederland. Wie de koffie wil proeven: bij onder andere Rabobank IJsseldelta wordt de koffie geschonken!”

Op het washing station worden de koffiebonen verwerkt. ,,Maar dat niet alleen”, zegt Edwin.  ,,De boeren leren hier de koffiebonen zo te ontwikkelen dat ze de juiste smaak voor de Europese markt krijgen. Een mooi initiatief. Wij drinken lekkere koffie die tegen een eerlijke prijs wordt ingekocht en zo stimuleren we samen ondernemerschap.”

Pure Africa Coffee en een coffee bar in Rwanda

Ondernemers en initiatiefnemers Ando Tuininga (Pure Africa Coffee) en Arnold Bouwman, kijken eveneens terug op een geslaagde reis. Ando doet al jaren op onderscheidende wijze zaken in Rwanda en investeert via microkredieten belangeloos in lokale ondernemers. Koffieboeren kunnen een microkrediet aanvragen tegen een zeer gunstige rente om zo hun bedrijf verder te ontwikkelen. ,,Dit microkrediet komt tot stand door de verkoop van Pure Africa Coffee in Nederland”, licht Edwin toe. Van iedere kilo koffie wordt € 1,- geïnvesteerd.

We openen binnen afzienbare tijd, samen met lokale partners, een coffee bar met kamerverhuur via AirBNB ”, vertelt Ando. ,,De ambassadeur heeft toegezegd de officiële opening te verrichten.” Op dit moment wordt de locatie verbouwd. Nog voor de kerst verwacht Ando de nieuwe onderneming in Rwanda te kunnen openen.

Waardevolle contacten

Er hebben verder bezoeken plaatsgevonden aan een investeringsmaatschappij, verschillende koffieboeren, een ‘construction company’, een producent van meststoffen en een groothandel van koffiebonen. ,,Ook hebben we een bezoek gebracht aan de bank die de microkredieten uitgeeft”, laat Edwin weten. ,,Zij vertelden ons veel over het Rwandese ondernemerschap en hoe dit ontwikkeld en gestimuleerd kan worden.”

Vervolg

Hiernaast heeft Edwin contacten kunnen leggen met lokale partijen die de markt goed kennen. Deze contacten zijn zeer waardevol. Deze partijen kunnen concrete vragen van Nederlandse ondernemers, voor bijvoorbeeld import of export van goederen, beantwoorden. De eerste vragen van ondernemers zijn al neergelegd. Trade Office is van plan om samen met Pure Africa Coffee bijeenkomsten te organiseren voor geïnteresseerde ondernemers. Zij kunnen op die manier kennismaken met de kansen in Oost Afrika. Een vervolg bezoek wordt eveneens onderzocht.

Kansen genoeg!

Edwin zijn afdronk? ,,Rwanda is ‘het Afrika voor beginners’. De regering heeft een visie en ontwikkelt het land in ras tempo. De mensen en cultuur zijn aangenaam en er liggen kansen. Het is een land wat echter nog een hele ontwikkeling heeft door te maken. Kansen liggen er in diverse sectoren, en zeker in de AgriFood en op het gebied van watermanagement.”

Heb je een vraag?

Bel ons op 038 202 2020 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.