“Maar wat doe je dan eigenlijk precies?” Deze vraag krijg ik regelmatig als ik uitleg dat ik als MKB-adviseur betrokken ben bij Kennispoort Regio Zwolle. Als enthousiast verbinder leg ik met plezier uit wat ik doe voor ondernemers in de regio Zwolle. Ik geef je dan ook graag een inkijkje in de week van een MKB-adviseur!

De maandag: ondernemers en onderwijs
Op maandag heb ik een gesprek met twee ondernemers die een plan hebben ontwikkeld om deelfietsen aan te bieden. Zij zoeken hulp voor het verfijnen van hun businessplan en bij de financiering hiervan. Vanuit Kennispoort hebben we vergelijkbare initiatieven begeleid en daarom verwijs ik hen door naar ondernemers met soortgelijke initiatieven in de regio. Tevens verwijs ik hen door naar het Regio Zwolle Incubator Fonds voor een mogelijke lening met interessante voorwaarden.

In de middag heb ik een lunch met Maartje van der Wal van Deltion College. We bespreken op welke manier we de ondernemers uit de regio nog beter kunnen verbinden met studenten van de verschillende opleidingen. Leuk om te zien dat er in de school initiatieven van studenten zelf worden gebruikt als afstudeeropdracht, zo kunnen we yoghurt met vers fruit kopen en zelf gebakken taartjes. De studenten leren hun eigen mini-onderneming vormgeven. Wist je trouwens dat het restaurant gerund wordt door studenten van hun eigen horeca-opleiding?

Dinsdag: PSP en PEC
Dinsdag heb ik een gesprek met Mireille Kinket van het Polymer Science Park (PSP). Ze vertelt over de ontwikkelingen binnen haar vakgebied. Vanuit Kennispoort hebben we nauwe banden met PSP, het innovatiecentrum voor de kunststoftechnologie, waarbij we elkaar goed kunnen versterken. Ook zij jagen innovatie in het bedrijfsleven aan en ondersteunen rond de thema’s recycling, 3d printen, coatings, kunststoffen en sensoren. Tevens vertelt ze over de opening van het Elastomer Competence Center in Twente, een samenwerking tussen de vakgroep ETE (Elastomer Technology and Engineering) van de Universiteit Twente en PSP. Dit innovatienetwerk jaagt de innovatie aan in de rubber- en kunststofindustrie. Een hele mooie toevoeging zo te horen!

Nu snel door naar het PEC-stadion waar we de eerste bijeenkomst organiseren voor de startversneller. Dit programma helpt startende ondernemers bij een succesvolle start van hun eigen bedrijf. Het programma is ontwikkeld door de Provincie Overijssel. Door middel van coaching en opleiding ontwikkelen de ondernemers hun ondernemersvaardigheden. Kennispoort is gevraagd om daar bovenop een intervisietraject aan te bieden. Speciaal voor de groep startende ondernemers zodat ze leren van elkaar op het gebied van persoonlijke eigenschappen.

Ik begeleid de startende ondernemers en merk dat de dynamiek in de groep erg goed is. De eerste sessie blijkt een groot succes: verbindingen worden ter plekke gemaakt en de groep staat open voor verbetering. Samen komen we tot de conclusie wat het thema zal worden van de vervolgbijeenkomsten. Ik kan aan de slag met vinden van een coach met de juiste achtergrond die deze groep in de volgende sessies verder kan helpen.

Om 20.00 uur stap ik weer op de fiets naar huis met een heel goed gevoel. Een geslaagde avond waar we ondernemers weer een stapje verder hebben kunnen helpen. En mijn week is nog maar net begonnen!

Woensdag: RVO en subsidies
Woensdagochtend sluit ik aan bij een presentatie van het RVO over de vernieuwde Stimulering Duurzame Energie (SDE+). Aan ondernemers en adviseurs wordt uitgelegd welke subsidie- mogelijkheden er zijn voor initiatieven waarbij hernieuwbare energie wordt geproduceerd. Aansluitend komt de Demonstratie Energie- en Klimaatinnovatie (DEI) aan de orde. Ondernemers met een innovatief idee gekoppeld aan hernieuwbare energie kunnen in aanmerking komen voor dit programma om met hulp van de overheid hun idee op haalbaarheid te toetsen. Toeval wil dat ik net een paar weken geleden tijdens het Energy Café van LAB038 een ondernemer heb gesproken die bezig is met de ontwikkeling van een innovatief zonne-opweksysteem. Deze twee morgen met elkaar in contact brengen!

Na de SDE en de DEI (mooie afkortingen) snel naar de basisschool om mijn kinderen op te halen en ze naar de voetbaltraining te brengen.

Donderdag: XIC-event en in gesprek met oud-collega
Donderdagochtend staat in het teken van de eerste vergadering van het door ons te organiseren
XIC-evenement later dit jaar. Dat doen we samen met collega’s van het Health Innovation Park en Polymer Science Park. We belonen tijdens het XIC de meest innovatieve ondernemer die samenwerkt in verschillende branches. Welke innovatieve ondernemers komen hiervoor in aanmerking, welk thema hanteren we dit jaar, wie nodigen we uit, hoe zorgen we voor de marketing. Leuk om er in een vroeg stadium al over na te denken.

In de middag spreek ik een oud-collega die nu werkt bij een accountantskantoor als adviseur financieringen. Hem vertel ik wat ik doe en hoe we elkaar wellicht kunnen versterken. Ook hij spreekt dagelijks ondernemers en heeft een groot netwerk in de regio. Wellicht zijn er mogelijkheden om hen als partner te verbinden aan Kennispoort.

Vrijdag: Raalte en startersnetwerk

Op vrijdag stap ik in de auto naar Raalte. Nogal lastig te bereiken omdat Raalte op deze dag geen Raalte heet, maar Stöppelburcht. Door de naderende carnaval is het centrum helemaal versierd en blijkt het erg druk te zijn! Ik heb een gesprek met een zelfstandige coach. Ze is als ondernemer zelf actief binnen ZP Raalte, het lokale netwerk voor ondernemers. Ze begeleidt ondernemers met hun plannen en is ook betrokken bij het starterscentrum. Tevens kan ze ingeschakeld worden als coach voor de Startversneller.

Tijd voor weekend! Een energieke en productieve week waar ik met plezier op terug kijk. Er zijn verschillende verbindingen gelegd en ideeën waar ik verder mee aan de slag kan.

 

Heb je een vraag?

Bel ons op 038 202 2020 of maak gebruik van het onderstaande contactformulier.