Nieuwe businesskansen ontdekken door circulaire businessmodellen. Dát was het doel van de Circo Track voor de woning- en utiliteitsbouw. Op dinsdag 19 november 2019 vond de derde en laatste ontmoeting plaats bij het Polymer Science Park. De track werd georganiseerd door Circo, Polymer Science Park en Kennispoort Regio Zwolle.

Over Circo Track

De circo track is een driedaags programma voor ondernemers om kennis te maken met de principes van circulair ondernemen. De afgelopen editie stond in het teken van circulair ondernemen in de woning- en utiliteitsbouw. Deelnemers gingen aan de slag om circulaire producten, diensten en businessmodellen te ontwikkelen. Ook werden zij voorbereid op bijvoorbeeld toekomstige regelgeving.

De workshops werden geleid door Barbara Middelhoff en Linda Louwissen van Circo. Samen met de ondernemers volgde een ontdekkingstocht om nieuwe kansen te ontdekken en een stappenplan te ontwikkelen voor implementatie in het eigen bedrijf.

Hoogeboom Raalte

Simon Harmens en Gert Hoogeboom van Hoogeboom Raalte namen deel aan de Circo Track. Het moet Hoogeboom Raalte als sloopaannemer verder helpen circulair te ondernemen. ,,Tijdens de Circo Track hebben wij gewerkt aan de ‘circulaire hubs’ zoals wij dat noemen. Een circulaire hub is een tussenplaats waar gedemonteerde materialen tijdelijk worden opgeslagen en daarna worden opgewerkt tot een product met meer waarde. Dit product wordt vervolgens doorgezet naar iemand die het weer opnieuw gebruikt.

,,Werken aan dit vraagstuk heeft ons veel inzichten opgeleverd. Je hoort hoe andere deelnemers over ons vraagstuk nadenken. Simon en Gert zouden de track zeker aanbevelen aan mensen die het overwegen. Simon: ,,Via de Circo Track hoor je een andere invalshoek. Het is veel praten, maar er is op dit moment nog weinig concreet. Het is nu tijd om de volgende stap te maken. Gert voegt daaraan toe: ,,Ik zou mensen het aanraden om het te doen, om een idee te krijgen van wat je wilt”.

Groothuis Bouwgroep

Marcel Grootscholten van Groothuis Bouwgroep was deze track ook deelnemer. Grootscholten gaf aan mee te doen vanwege de behoefte aan innovatie binnen het bedrijf. De bouwsector ontwikkelt zich al 4 of 5 jaar actief op het gebied van circulair bouwen. Grootscholten: ,,Het werd voor ons tijd om een eerste stap te zetten. Dit was de ideale gelegenheid om dat te doen met meerdere bouwpartners.

Tijdens de workshop heeft Grootscholten gewerkt aan een businesscase gericht op circulair bouwen, met als doel om uiteindelijk een product te ontwikkelen. Tijdens de workshops heeft Grootscholten het bedrijfsproces doorgelicht. ,,De nieuwe inzichten zorgen voor veel energie. Ik heb zin om ermee aan de slag te gaan.” Grootscholten: ,,Wanneer je blanco bent krijg je al kennis mee. En wanneer je niet blanco bent – zoals ik – krijgt je kennis alsnog een verdiepingsslag. Je zit met gelijkgestemden in de training. Je kunt elkaar als vakbroeders goed helpen bij de onderlinge vraagstukken.’’

Zonneweide Hessenpoort

Ilse Sijtsema van Zonneweide Hessenpoort nam ook deel aan de Circo Track. Zonneweide Hessenpoort, waar een tiental ondernemers van Hessenpoort in participeert, gaat een inspiratiepaviljoen bouwen naast de bijna 20.000 zonnepanelen die al op de Zonneweide liggen. Sijtsema: ,,Wij willen het paviljoen met zoveel mogelijk gerecyclede en circulaire materialen realiseren, het liefst voor 90% is ons doel.

Door de track heb ik de nodige inspiratie opgedaan. Door de andere deelnemers, maar ook door de inhoud van de workshop. Omdat de ondernemersvereniging al circulair werkt, heeft Sijtsema zich tijdens de workshops vooral gefocust op het verbeteren van het proces. Sijtsema: ,,Bij ons hoefde weinig te worden veranderd. Ik keek meer naar hoe wij het kostenefficiënt kunnen neerzetten en welke partijen wij er bij kunnen betrekken. Ik heb tijdens de workshop een aantal nieuwe ideeën gekregen over hoe wij het inspiratiepaviljoen financieel gezien draaiende kunnen houden. Sijtsema beveelt de track aan bij anderen: ,,Voor bedrijven die echt circulair willen werken is dit een mooie opstap”.

Interesse?

Meer informatie over de Circo Track? Wil je meedoen aan een volgende editie? Neem contact op met Rogier Eenkhoorn via 06 – 432 249 69 of rogier@kennispoortregiozwolle.nl.

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug