Voor een groen, digitaal en veerkrachtig herstel na de COVID-19-pandemie stelt De Europese Unie voor de tweede keer een bedrag beschikbaar voor innovatieve ondernemers in Oost-Nederland. Binnen de REACT-EU regeling is een bedrag van € 60,5 miljoen vrijgemaakt om te investeren in het herstel van de regionale economie van Overijssel en Gelderland. Ondernemers kunnen vanaf woensdag 15 december 2021 een subsidieaanvraag indienen voor de ondersteuning van een project.

Wat is de REACT-EU?

De REACT-EU is een regeling voor innovatieve ondernemers. De Europese Commissie stelde naar aanleiding van de COVID-19 pandemie het herstelprogramma EU Next Generation in. REACT EU is het onderdeel waarmee geld beschikbaar komt om regionale economieën die focussen op een groen, digitaal en veerkrachtig herstel te helpen. In onze regio worden er vanuit dit budget subsidies verstrekt aan bedrijven. Je kunt aanvragen indienen binnen de volgende categorieën:

  1. ontwikkelingsprojecten
  2. gedeelde faciliteiten

Hoogstwaarschijnlijk dienen weer veel ondernemers een aanvraag in en wordt het budget op de eerste dag al uitgeput. Daarom is het belangrijk om je aanvraag goed voor te bereiden en op woensdag 15 december 2021 je aanvraag in te dienen.

Wat kun je aanvragen?

Ontwikkelingsprojecten

Binnen de categorie ontwikkelingsprojecten zijn er twee soorten subsidies.

Subsidie voor innovatieve projecten

Deze subsidie is speciaal voor samenwerkende mkb’ers. Je maakt kans op de subsidie als je wilt investeren in een ontwikkelingsproject op het gebied van digitalisering en vergroening, dat zorgt voor een sterk herstel van de economie. De nadruk ligt hierbij op investeringen in de slimme uitrol van innovatieve technieken en processen. De projecten moeten gericht zijn op een snelle en succesvolle marktintroductie.

Subsidie voor vernieuwende technologieën

Ben je van plan om samen met andere mkb’ers te investeren in vernieuwende technologieën die energie- of milieubesparend zijn? Dan komt die investering in aanmerking voor subsidie. Denk bijvoorbeeld aan slimme systemen voor distributie of energieopslag, het verminderen of hergebruiken van grondstoffen en het vervangen van fossiele grondstoffen door biologische varianten.

Gedeelde faciliteiten

In de categorie gedeelde faciliteiten gaat het om investeringen in faciliteiten (geen onroerend goed). Ben je een mkb’er en heb je een nieuw idee of product? Dan geeft deze subsidie je de mogelijkheid om jouw nieuwe idee of product op een toegankelijke manier te testen, door te ontwikkelen en op te schalen.

Belangrijke voorwaarden

  • Je kunt een subsidie aanvragen vanaf woensdag 15 december 2021. Bij de beoordeling van de subsidies beginnen ze bij de aanvragen die als eerste zijn ingeleverd.
  • Het minimale subsidiebedrag is € 600.000 en maximaal € 5.000.000, wat betekent dat een flinke eigen investering nodig is (de subsidie dekt een deel van de kosten), maar ook dat dat er grote projecten gefinancierd gaan worden.
  • Projecten moeten uiterlijk 31 december 2023 afgerond zijn.

Hulp nodig?

Heb je vragen over deze regeling? Of wil je dat iemand meedenkt over jouw aanvraag? Laat je contactgegevens achter en wij bellen je terug. Je kunt ons natuurlijk ook zelf bellen. Je bereikt ons op 038 202 2020.

Neem contact met mij op

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.