Enexis en de gemeente Zwolle zijn LAB038 gestart. Een werkplek voor startups die op zoek zijn naar nieuwe ideeën om de energietransitie te versnellen.

Remco Rooker, manager Infra Noord Nederland vertelt over het nieuwe initiatief: “Enexis en zijn voorgangers houdt zich al meer dan honderd jaar bezig met energie. Met LAB038 willen we een nieuwe wereld binnenhalen. Nieuwe mensen die buiten de gebaande paden gaan op zoek naar oplossingen voor onze grote maatschappelijke uitdaging: de energietransitie.”

Nieuwe toepassingen

Met LAB038 biedt Enexis een locatie en de faciliteiten voor jonge startups die zich bezighouden met toepassingen voor de energietransitie. Op het Enexisterrein op de Marslanden krijgen ze de mogelijkheid om te proberen en te testen. Aan welke toepassingen je moet denken? “Bijvoorbeeld slimme energieopwekkers in sloten,” vertelt Remco. “Nieuwe toepassingen die slim energie meten en regelen waarbij data centraal staan. Of misschien hele andere montagemethodes waardoor laadpalen heel simpel geplaatst kunnen worden.”

“Samen de maatschappelijk uitdaging laten slagen”

Op dit moment maakt de projectgroep ‘Berkum’ (verduurzaming Zwolse wijk Berkum) gebruik van LAB038 en is LAB038 ook de beoogde locatie voor het expertisecentrum Berkum. Een derde groep, het klimaatadaptatieteam van de gemeente Zwolle, zijn ook uitgenodigd. Remco: “Zij weten wat er speelt en wat de uitdagingen zijn. Dit geeft richting, maar ook mogelijkheden.” LAB038 werkt ook samen met Windesheim. “We leggen momenteel de laatste hand aan een lectoraat energietransitie, zodat we nog meer kennis, kunde en onderzoek samenbrengen. Daarnaast is Enexis een erkend leerbedrijf en kunnen we stagiaires en afstudeerders de kans geven bij LAB038 onderzoeksopdrachten te doen. Startups kunnen hier ook hun voordeel mee doen. Meer samenwerken met onderwijs staat hoog op mijn wensenlijst, vooral met MBO en HBO.”

Elkaar versterken

Kennispoort Regio Zwolle heeft geholpen LAB038 op te zetten en blijft nauw betrokken bij het initiatief. “Kennispoort heeft veel ervaring met startups en kan ons aan de voorkant helpen met het selecteren van startups. Dan hoeven wij niet voor de tweede keer het wiel uit te vinden. Daarnaast hebben zij een netwerk waar de startups veel baat bij hebben,” aldus Remco. Netty Wakker, directeur van Kennispoort voegt daar aan toe: “De energietransitie is een hele belangrijke maatschappelijke uitdaging waar iedereen mee te maken krijgt. Wij zien het als onze taak om ondernemers hierbij aan te haken. Om ze op de hoogte te houden van de ontwikkelingen, maar ook om ze de kans te bieden mee te denken over oplossingen en toepassingen.”

Ben jij een startup die zich bezighoudt met toepassingen in de energietransitie en zoek je een locatie om je verder te ontwikkelen? Neem eens een kijkje op de website van LAB038 www.enexisgroep.nl/lab038/. Wil je meer informatie dan kun je ook contact met ons opnemen via info@kennispoortregiozwolle.nl of 038-202 20 20. Wij helpen je graag verder.

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.