Wat ging er het afgelopen jaar binnen de vier innovatieclusters uit de Regio Zwolle goed en waar liggen kansen voor verbetering? Op 15 december presenteerden de directeuren van het Health Innovation Park, het Agri&Food Innovatie Cluster Regio Zwolle, het Polymer Science Park en Kennispoort Regio Zwolle de antwoorden op deze vraag. Tijdens de innovatielunch werd inzicht gegeven in de activiteiten van de clusters aan de hand van voorbeelden en onderzoek.

Resultaten Kennispoort Regio Zwolle

Kennispoort Regio Zwolle heeft zich het afgelopen jaar onder andere bezig gehouden met het versterken van de regiobinding, het geven van innovatieadvies en het begeleiden van innovatieve ondernemers. Daarbij stond het versterken van de regio veelal centraal en was een belangrijke rol weggelegd voor het onderwijs en onderzoek. De door Kennispoort Regio Zwolle georganiseerde bijeenkomsten hebben plaatsgevonden in een gebied verdeeld over zestien gemeenten in de Regio Zwolle en de innovatie-adviseurs van Kennispoort bezochten bijeenkomsten in 20 gemeenten.

In 2017 richt Kennispoort Regio Zwolle zich onder andere verder op internationalisering, nieuwe maakindustrie en het topcentrum e-commerce. Daarnaast zullen ook het komende jaar start-ups, de innovationtrack, het geven van een boost aan netwerkclubs en een digitaal platform een belangrijke rol gaan spelen. Hier is in 2016 al een start mee gemaakt en dit wordt in 2017 verder ontwikkeld.

Resultaten klantonderzoek

Bureau Bartels deed in opdracht van de verschillende clusters onderzoek naar de klantervaringen. Hieruit blijkt dat met name de netwerkfunctie en deskundigheid van de adviseurs van de verschillende innovatieclusters als positief worden gezien en beoordeeld. Uit het onderzoek blijkt tevens dat het opdoen van nieuwe contacten met ondernemers een belangrijke opbrengst voor onze ondernemers is.

Belangrijkste conclusies

De meeste respondenten kwamen in contact met Kennispoort via andere ondernemers of een hogeschool of universiteit. Daarbij zijn ze veelal op zoek naar ondersteuning bij een project (61% van de respondenten) en/of het netwerk van collega-ondernemers (29% van de respondenten). Als belangrijkste functies en kernkwaliteiten van het cluster worden dan ook de kennisfunctie en het netwerken en verbinden genoemd.

De belangrijkste resultaten in een overzicht

Elk jaar zijn er verschillende ondernemers welke in contact komen met de organisaties. In onderstaand overzicht staan voor alle clusters het aantal innovaties, intakes, de begeleiding en de daar mogelijk op volgende ondersteuning.

Klik op de afbeelding voor de volledige versie:

Innovatiefunnel

Ondernemerscase

Tijdens de innovatielunch werden verschillende casus getoond. Voor Kennispoort was dit Tolsma techniek. Zij zijn door Kennispoort in contact gekomen met TechForFuture, een samenwerking tussen de hogescholen Saxion en Windesheim.

Foto: Theo Smits

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.