Bouwbedrijf Broekman, dat onlangs werd uitgeroepen tot de meest duurzaamste bouwer, gaat off grid-koloniewoningen bouwen. De energieneutrale huizen in Wilhelminaoord krijgen elk een eigen waterstofopslag die ontwikkeld is door het Belgische bedrijf Solenco Power.

De Koloniewoning van de Toekomst, noemt Broekman de off gridwoning. De naam verwijst naar het gedachtengoed van Johannes van den Bosch. Hij wilde dat de kolonisten die destijds in de Drentse veenkoloniën werden ‘heropgevoed’ zelfvoorzienend moesten zijn. In Wilhelminaoord liggen twee kavels die bestemd zijn voor het bouwen van twee autarkische koloniewoningen. Het zijn woningen die zonder water, zonder riolering en zonder elektra gebouwd zullen worden. Het bouwteam van de nieuwe koloniewoningen heeft hiervoor onder meer samenwerking gezocht met Kennispoort regio Zwolle en de hogeschool Windesheim.

Om de koloniewoningen zonder nutsaansluitingen te realiseren, zijn alternatieven nodig. Voor de watervoorziening en riolering zijn al uitstekende alternatieven. De watervoorziening gebeurt door middel van een regenwatersysteem, waarbij regenwater wordt opgevangen en gezuiverd, zodat het geschikt wordt voor huishoudelijk gebruik (grijs water) en voor drinkwater. Een alternatief voor riolering is gevonden in het gebruik van IBA-systemen. Voor het inzamelen en zuiveren van huishoudelijk afvalwater (keuken, wasmachine, douche en toilet) kunnen IBA-systemen gebruikt worden. Het zuiveren van het afvalwater gebeurt bij IBA-systemen ter plaatse.

Lees verder.

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.