Het is mijn persoonlijke overtuiging dat wij er alles aan moeten doen om verspilling van grondstoffen tegen te gaan. Omdat grondstoffen nou eenmaal eindig zijn. Ik wil de aarde netjes achterlaten voor mijn kinderen en eventueel ooit in de verre toekomst mijn kleinkinderen. Daarom ben ik blij dat we circulariteit in de Regio Zwolle belangrijk vinden en dat ik ermee aan de slag kan als innovatie adviseur bij Kennispoort Regio Zwolle. Want dat we ermee aan de slag moeten is duidelijk. In dit blog leg ik uit waarom het zo urgent is.

Duurzaamheidshype overleefd

Circulaire economie? Daar gaan we weer”, dacht je vast als MKB ondernemer. Had je net de duurzaamheidshype overleefd, flink geïnvesteerd in je pand, het scheiden van afval ingeregeld en daar waar je kon recycling opgepakt, kan je je hier weer in verdiepen! Tuurlijk, jij snapt ook wel dat het niet goed gaat met de aarde en dat de urgentie hoog is, maar waar gaat het eigenlijk over?

Even terug in de tijd

Om goed te kunnen begrijpen wáárom circulariteit zo belangrijk is neem ik je mee terug in de tijd. Naar 1684 naar Thomas Savery. Hij was de ontwerper van de eerste stoompomp, die als voorbeeld diende voor de stoommachine van Newcomen. Het was de opmaat naar de industriële revolutie. Een tijd waarin grondstoffen en energie onuitputtelijk leken. Voor het eerst waren we in staat om in massa te produceren!

Begin van het einde

In de jaren die volgden werden prachtige uitvindingen gedaan. Denk aan de gloeilamp die in 1879 voor het eerst het levenslicht zag in New York. Door de jaren heen ontwikkelde het product zich had het een goede kwaliteit. Zo goed zelfs, dat producenten uit de hele wereld vaststelden dat ze daardoor té lang meegingen. Dit was niet goed voor de verkoop. De producenten vormden een kartel en spraken af dat de lamp minder lang mocht branden. Niet 2.500 uur, maar 1.000 uur.

Consumptiemaatschappij

Dit principe vertaalde zich ook door naar andere bedrijven en producten en zorgde ervoor dat veel van onze hedendaagse producten geen lange levensduur (meer) hebben. Oók onder druk van de inmiddels ontwikkelde consumptie maatschappij. Want consumenten maar ook bedrijven willen veel, vaak en nieuw.

Grondstoffen raken uitgeput

Dit zorgt voor een aanslag op onze grondstoffen en die zijn naar nu blijkt niet onuitputtelijk. Wist je bijvoorbeeld dat zand als grondstof langzaam uitgeput raakt? En dat als wij op deze wijze door blijven gaan, een groot aantal andere grondstoffen binnen nu en 75 jaar ook op raakt? Sommige zelfs binnen nu en 20 jaar! Dat is een hele zorgelijke ontwikkeling die hele grote gevolgen met zich mee gaat brengen.

Vandaag of eergisteren?

Dus de vraag is niet of je circulair gaat werken, maar wanneer? We hebben namelijk niet meer alle tijd van de wereld! Maar het moet wel bij jou vandaan komen! Ik snap dat je het druk hebt en dat het moeilijk is om mensen vrij te maken om dit projectmatig op te pakken. Maar besef goed: als er geen grondstoffen meer zijn, hoe fabriceer je dan jouw product?

Hoe nu verder?

Ik ben er van overtuigd dat circulariteit ook kansen biedt. Dat de ondernemers die zich nu al informeren, voorbereiden en plannen maken om meer circulair te gaan werken, een kansrijke toekomst tegemoet gaan. Daar organiseren we zelfs regelmatig workshops over. Kijk eens op https://www.kennispoortregiozwolle.nl/circo/ Weten hoe jij de eerste stappen kunt gaan zetten? Dat deel ik graag met je in mijn eerstvolgende blog.

Meer informatie

Kun je niet wachten en heb je nu al vragen over circulariteit en wat jij daar mee kunt? Neem dan kosteloos contact met me op via Rogier@kennispoortregiozwolle.nl. Vond je dit een goed blog? Deel deze dan met je collega’s, of geef een duimpje.

Rogier Eenkhoorn is innovatieadviseur bij Kennispoort Regio Zwolle. “Na jarenlang ervaring te hebben opgedaan binnen het bankwezen, weet ik dat het een uitdaging is om innovatieve en vernieuwende ideeën verder te ontwikkelen en uit te bouwen. Als innovatieadviseur help ik ondernemers verder door te sparren, te verbinden, het inbrengen van inhoudelijke kennis en het vinden van financiering. Ik ben geboren, getogen in onze prachtige regio Zwolle en wil graag bijdragen aan de verdere economische ontwikkeling van deze regio. Neem gerust contact met me op!”

 

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug