Om een bedrijf te veranderen naar een onderneming met elementen van de circulaire economie zijn er zogenoemde Circular Business Design Tracks, oftewel Circo Tracks. Tijdens de Circo Track Machinebouw en Metaal werk je in drie dagen een eigen circulaire propositie uit. Van ontwerp naar business case. Dat doe je samen met andere bedrijven en ontwerpers met behulp van kennis, instrumenten en interactie. Na afloop heb je zowel een lange termijn visie ontwikkeld, als een concreet plan om morgen mee te beginnen.

Voor wie?

Bedrijven, toeleveranciers en ketenpartners in ontwikkeling, productie, onderhoud, exploitatie en handel van machines kunnen deze Circo Track volgen.

Programma

De Circo Track Machinebouw en Metaal is verdeeld over 3 dagen:

 • Woensdag 4 maart 2020
 • Woensdag 18 maart 2020
 • Woensdag 1 april 2020

Dag 1: Initiate Workshop

Tijdens deze eerste dag duik je in het gedachtengoed van de circulaire economie. We analyseren de huidige lineaire waardeketen. Bedrijven en ontwerpers onderzoeken samen hoe je tot innovatieve businessmodellen en productontwerpen kunt komen door de toepassing van circular design principes.

Dag 2: Ideate Workshop

In de tweede sessie gaan we gericht aan de slag met de circulaire businessmodellen en design strategieën. De kansen uit de voorgaande workshop worden opgepakt en verder verkend. In een aantal interactieve werkvormen worden alle eerder verzamelde inzichten verwerkt tot circulaire producten en diensten.

Dag 3: Implement Workshop

Tijdens de laatste workshop word je voorbereid om de stap te maken naar de realisatie van circulaire producten, diensten en businessmodellen. We kijken daarbij naar technische en commerciële haalbaarheid van de resultaten van de vorige workshop, de gevolgen hiervan voor bedrijfsvoering en de circulaire impact. Tevens leer je om te gaan met barrières.

Waarom meedoen?

 • Circulair ondernemen biedt jou nieuwe business kansen.
 • Je bent voorbereid op toekomstige ontwikkelingen en regelgeving.
 • CIRCO maakt door samenwerken binnen de keten mogelijk, wat voor een individueel bedrijf of ontwerper lastig of zelfs onmogelijk is.
 • Je krijgt toegang tot concreet bruikbare kennis en tools.
 • Je ontwikkelt plannen die op de korte en lange termijn realiseerbaar zijn.
 • Je vergroot je netwerk.
 • Je draagt als bedrijf bij aan de ontwikkeling van een circulaire economie.
 • Dit is een uniek project en een kans om deel uit te maken van een groep koplopers!

Kosten

De Circo Track workshops kosten € 500,- exclusief BTW per bedrijf (maximaal 2 personen per bedrijf). De workshops zijn inclusief lesmateriaal, lunch en een borrel. Er is plek voor maximaal 10 bedrijven. Normaal kosten de workshops € 2.000,-. Door subsidie van de Provincie Overijssel zijn de workshops voor een lagere prijs te volgen. Je hoeft hiervoor niets te doen.

Aanmelden

Je kunt je online aanmelden voor de Circo Track Machinebouw en Metaal.

Vragen?

Heb je vragen over de Circo Tracks? Neem dan contact op met Rogier Eenkhoorn, 06 432 249 69 of rogier@kennispoortregiozwolle.nl.

Waarom een Circo Track voor machinebouw en metaal?

De machinebouw is een relevante sector binnen een circulaire maakindustrie, in omvang maar ook in impact. Vanuit het perspectief van gebruik van de machines zijn er altijd 2 ketens betrokken, de eigen voortbrengingsketen en de voortbrengingsketen van de eindgebruiker. Het is daarnaast een sector waar een breed scala aan product-, componenten- en stoffenregelgeving op van toepassing is, regelgeving die ook continue in ontwikkeling is en waarbij circulariteit een steeds belangrijker element wordt.

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug