Heb jij jouw cybersecurity op orde? We hebben vaak de neiging om onszelf te overschatten als het gaat om cybersecurity. Dit geldt niet alleen voor ondernemers, maar ook voor medewerkers. Want natuurlijk weten we allemaal dat het belangrijk is dat je een goed wachtwoord hebt om jouw digitale accounts te beschermen. En natuurlijk heb je het wel door wanneer je een phishing mail ontvangt. Daar klik je toch niet op? In de praktijk is dit toch moeilijker dan het lijkt. Ik geef je in deze blog een paar tips om een goede start te maken met cybersecurity in jouw bedrijf!

Wat is cybersecurity?

Eerst. Cybersecurity, wat is dat eigenlijk? Cybersecurity is het beschermen van computers, servers, mobiele apparaten, elektronische systemen, netwerken en gegevens tegen schadelijke aanvallen. Je kunt het ook IT-beveiliging noemen of de beveiliging van elektronische gegevens.

Vier tips

Tip 1: Zorg voor basishygiëne

We zijn er het afgelopen jaar wel achter gekomen hoe belangrijk basishygiëne is om bijvoorbeeld te voorkomen dat je ziek wordt. Hetzelfde geldt voor cybersecurity. Basishygiëne is belangrijk om te voorkomen dat je een virus krijgt (in dit geval een digitaal virus). Installeer bijvoorbeeld virusscanners, houd alle software up-to-date, zorg dat je structureel back-up’s maakt (versleutel deze ook) en maak goed gebruik van sterke wachtwoorden. Dat laatste kan bijvoorbeeld door middel van een authenticathor app voor een extra beveiliging.

Tip 2: Ken jouw bedrijf

Ken je jouw bedrijf? Je zal deze vraag waarschijnlijk erg snel met ‘ja’ beantwoorden, want natuurlijk ken je jouw eigen bedrijf. Maar stel je eens voor dat het wel mis gaat met de cybersecurity. Hoe reageer jij? Wat gaan jouw medewerkers doen? Cybersecurity is niet voor iedereen het leukste onderwerp om mee aan de slag te gaan. Het klinkt best ingewikkeld en het is niet iets wat de gemiddelde medewerker aangaat, toch? Maar niets is minder waar! Leer en oefen met scenario’s die dicht bij de werkelijkheid staan. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als je een ransomeware (gijzelsoftware) besmetting krijgt en je door hackers wordt gechanteerd? Scenario’s zoals deze maken het realistisch en helpen om het belang van goede cybersecurity te benadrukken. Het is belangrijk dat het voor medewerkers leuk is om er mee bezig te zijn. Anders wordt het wel een erg saai verhaal waar niemand echt energie in wil steken. Denk eens aan het opzetten van een soort campagne rondom cybersecurity, gamification of zelfs het inzetten van virtual reality.

Tip 3: Weet waar je op moet letten

Denk eens aan de volgende onderwerpen als je aan de slag gaat met cybersecurity:

  • Vaardigheden: leer herkennen wat phishing is.
  • Vaardigheden: leer herkennen wat engineering is. Bijvoorbeeld nepberichten via Whatsapp.
  • Alles over wachtwoordgebruik en two factor authentication (2FA). Wanneer je een extra controle uitvoert door middel van een sms of een authenticathor app.

Tip 4: Betrek medewerkers bij cybersecurity, zij maken het verschil

Zorg voor begrip en een positieve houding tegenover cybersecurity binnen jouw bedrijf. Peil eens de meningen over het onderwerp bij medewerkers. Deel het grote onderwerp eens op in behapbare thema’s. Dit is makkelijker te volgen en geeft mensen de tijd om eens te oefenen per onderwerp (bijvoorbeeld phishing), zonder dat ze door andere thema’s worden overrompeld. Ook hier geldt als er één schaap over de dam is, dan volgen er meer. Maak veilig gedrag de norm en focus op positiviteit. Als dit wordt gezien als ‘normaal’ dan volgt de rest.

Meer weten over cybersecurity?

Kom je uit Regio Zwolle en wil je meer weten over hoe je cybersecurity kunt introduceren in jouw bedrijf? Dan helpt Kennispoort Regio Zwolle je kosteloos verder. Laat je contactgegevens achter en ik bel je terug om een afspraak met je te maken. Je kunt mij natuurlijk ook zelf bellen op 06 – 17 10 59 43 of mailen naar ynte@kennispoortregiozwolle.nl. Of bekijk de webinar ‘Hoe maak je cybersecurity onderdeel van je bedrijfscultuur?’ terug op ons YouTubekanaal.

Heb je nog andere ondernemersvragen? Of loop je ergens tegenaan? Wij geven kosteloos advies over ondernemen. Laat je contactgegevens achter en wij bellen je terug om een afspraak met je te maken. Je kunt ons natuurlijk ook zelf bellen. Je bereikt ons op 038 202 2020.

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.