Geschreven door: Jacqueline Kuiper (innovatieadviseur food)

Bijna een kwart van de ondernemers die wij bij Kennispoort Regio Zwolle helpen, is actief in de Agri & Food sector. Het is een hele belangrijke sector in onze regio. Niet zo gek natuurlijk, want eten en drinken moeten we allemaal. Daarnaast is de Agri & Food sector ook een van de negen topsectoren waar Nederland wereldwijd in uitblinkt. De sector staat er goed voor, we zijn zelfs internationaal marktleider! De bedrijven in de sector zijn productief, innovatief en efficiënt in de logistiek en verwerking.

Als innovatieadviseur Food spreek ik veel Agri & Food ondernemers uit onze regio. Ook daar zie ik dat ze met veel enthousiasme en gedrevenheid hun onderneming willen laten groeien. Wij kunnen je daarmee helpen, door bijvoorbeeld jouw netwerk te vergroten of mee te denken met jouw businessmodel. 

Uitdagingen in de sector

We staan samen voor een aantal grote uitdagingen:  

  • De wereldbevolking neemt snel toe, dus er moet steeds meer voedsel gemaakt worden. 
  • Nieuwe trends vragen om nieuwe producten. We moeten blijven innoveren. 
  • Wij verspillen in Nederland jaarlijks 2 miljard kilo voedsel in de hele keten: van boer tot bord en van fabriek tot restaurant. 
  • We eten steeds minder vlees, daarom moeten we zoeken naar plantaardige vervangers. 

De samenwerking tussen het bedrijfsleven, kennisinstellingen en overheden zit in onze genen. In de Agri & Food sector werken we aan kennis en innovatie, internationalisering en human capital. Zo kunnen we de maatschappelijke uitdagingen aan en tegelijk de economische kracht van de sector versterken. En dat is precies wat wij bij Kennispoort Regio Zwolle ook doen!  

Samenwerken aan belangrijke thema’s

Naast het helpen van ondernemers met hun groeiplannen, richten wij ons ook op een drietal thema’s binnen provincie Overijssel:

1. Korte keten

Een korte voedselketen is een keten met een directe binding (of maximaal één extra schakel) tussen producent/boer en consument. Door voedsel direct te verkopen, krijgt de producent én klant een betere prijs voor het product. Daarnaast zorgt een korte keten voor minder transport, dus minder CO2-uitstoot. Een mooi praktijkvoorbeeld hiervan is de begeleiding van ondernemers die hun krachten bundelden en boerderijwinkel ‘t Vershuus hebben opgezet. Lees hier het ondernemersverhaal van ’t Vershuus.  

Ook kijken wij samen met de dealmaker en de logistiek makelaar van provincie Overijssel naar het verbinden van korte keten deelnemers. Door krachten te bundelen, kun je samen voor een efficiëntere logistiek zorgen. Dus heb je een vraag die hierover gaat, aarzel niet contact met ons op te nemen! 

2. Eiwittransitie

Lokale eiwitproductie leidt uiteindelijk tot minder import van plantaardige eiwitten (zowel in plantaardige vormen als in nieuwe vormen van dierlijke productie zoals met insecten). Daarnaast zorgt deze lokale eiwitproductie voor een goede (gedeeltelijke) vervanger van vlees. Ook de provincie Overijssel ondersteunt alle activiteiten op dit onderwerp. Of het nu gaat om het verbouwen of verwerken van plantaardige eiwitten, zoals verschillende bonen. Of het kweken van insecten, zoals meelwormen of sprinkhanen. Benieuw hoe wij jou kunnen helpen? Kijk ter inspiratie naar dit voorbeeld van een ondernemer met een startende meelwormenkwekerij

3. Reststromen

Naast het voorkomen van reststromen, gaat het ook om het hoger verwaarden van bestaande reststromen. Dit is een onderdeel van het programma voor Circulaire Economie. Dit draagt bij aan het milieu, helpt bij het sluiten van kringlopen en draagt vaak bij aan het verdienmodel van bedrijven. In Regio Zwolle werken we samen aan een vitale en circulaire economie. Living lab brengt alle circulaire projecten, initiatieven en programma’s uit Regio Zwolle samen. Het Living lab komt voort uit Regio Deal Regio Zwolle en wordt ondersteund door de Economic Board Regio Zwolle.  

 We stropen onze mouwen op! Samen bedenken we circulaire oplossingen en helpen we ondernemers met circulair zakendoen. Wil je aan de slag met circulariteit? Vanuit Regio Zwolle Circulair zijn wij met een aantal partijen bezig met het opzetten van Werkplaats Voedsel, waarbij wij gaan werken aan het hoger verwaarden van reststromen. Heb jij ook reststromen die jij verwacht hoger te kunnen verwaarden? Neem dan contact met ons op! 

Hulp bij het ondernemen in de Agri & Food sector

Ben je werkzaam in de Agri & Food sector in Regio Zwolle of de provincie Overijssel ? En wil je meer weten over hoe je kunt (samen)werken aan de uitdagingen van de sector? Dan helpt Kennispoort je kosteloos verder. Laat je contactgegevens achter en ik bel je terug om een afspraak met je te maken. Je kunt mij natuurlijk ook zelf bellen op 06 – 22 20 69 93 of mailen naar jacqueline@kennispoortregiozwolle.nl. 

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.