Op donderdag 17 juni vond het Go4Export North Sea Neighbours Congress plaats. Het online congres bracht ondernemers en overheden uit Verenigd Koninkrijk en Nederland samen. Met 120 deelnemers had het congres een maximale bezetting. De aanwezigen lieten zich inspireren en konden met elkaar kennismaken rondom de thema’s agri-tech, biobased en food.

Sectoren in de etalage

Het congres had als doel om de handelsrelatie tussen ondernemers in het Verenigd Koninkrijk en Nederland versterken. Innovaties en vernieuwingen in de sectoren agri-tech, biobased en food werden tijdens het programma stevig in de etalage gezet. Deze in Oost-Nederland bewezen sectoren hebben veel te bieden aan bedrijven in het Verenigd Koninkrijk. Daarbij zijn de provincies Drenthe, Overijssel en Gelderland een aantrekkelijke vestigingslocatie, met onder andere de hoogste kwaliteit research en development (universiteiten en hogescholen) en overige randvoorwaarden voor (goed) ondernemerschap.

Food- en health-innovaties voor een gezond leven

In het openingswoord benadrukten Wendy de Jong (algemeen directeur Oost NL) en Netty Wakker (directeur Kennispoort Regio Zwolle) de kansen die er liggen. Samen moeten we ons inzetten voor een gezonde en duurzame consumptiemaatschappij door o.a. te investeren in slimme landbouwtechnieken om meer zelfvoorzienend te worden. Juist daarom moeten we inzetten op gezonde & duurzame voeding en circulaire & biobased oplossingen voor goederen & verpakkingen. Oost-Nederland heeft hiervoor volop oplossingen in huis.

Culturele overeenkomsten en verschillen

Na het openingswoord loodste dagvoorzitter Wim A.B de deelnemers door het interactieve programma. In het plenaire gedeelte werd ingezoomd op de feiten over de relatie tussen de relatie tussen Verenigd Koninkrijk en Nederland. Zo gingen Michiel van Deursen (Netherlands British Chamber of Commerce), Marc Groothuijse (Kamer van Koophandel) en Lennard van Otterloo (ondernemer in Londen) in op de culturele verschillen en overeenkomst tussen beide landen.

Substainable Development Goals

In een tweede tafelgesprek werd ingegaan op de Substainable Delvelopment Goals door Sandra Pellegrom (Ministerie van Buitenlandse Zaken), Maurice Bischop (Vepa) en Robert Hall (Wageningen Universiteit). Deze zeventien duurzame ontwikkelingsdoelen zijn door de Verenigde Naties vastgesteld als de wereldwijde duurzame ontwikkelingsagenda. In het tafelgesprek werden de doelen uitgelicht als belangrijke en waardevolle handvaten voor maatschappelijk en duurzaam ondernemerschap.
De tafels werden afgewisseld met inspirerende filmpjes van o.a. Erik Back (eigenaar Future Farm) gedeputeerden Henk Brink (gedeputeerde provincie Drenthe), Eddy van Hijum (gedeputeerde provincie Overijssel) en Christianne van der Wal (gedeputeerde provincie Gelderland).

Boodschap: blijf elkaar opzoeken!

Na het plenaire gedeelte namen de online gasten deel aan zeven verschillende inspirerende subsessies, zoals ‘healthy foods’, ‘expoteren naar Verenigd Koninkrijk’, ‘establishing your business in The Netherlands’, ‘pratical aspects of ‘exporting to the Netherlands’ en ‘food & proteins’.
De afsluiting van het congres was in handen van Andrew Wood (Honorary Dutch Consul for the East of England). Hij drukte de deelnemers op het hart om elkaar te blijven opzoeken. Het online congres werd vervolgens door de deelnemers afgesloten met online netwerken en persoonlijke matchmaking.

Organisatie

De organisatie van het congres was in handen van Kennispoort Regio Zwolle, Oost NL en Go4Export, in samenwerking met The Netherlands, Trade and Innovate NL en Ik Ben Drents Ondernemer. Met ondersteuning door de provincies Overijssel, Gelderland en Drenthe.

Evenementen, cases en nieuws

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.