Evenementen

bijeenkomst

Kamper Ondernemers Event 2017

KOE is voor alle ondernemers in Kampen en zorgt voor een inspirerend en informatief programma. KOE vindt plaats voorafgaand aan Beursvloer Kampen Tohopesate.

workshop

InnovationTrack

Na een succesvolle eerste editie krijgt de InnovationTrack een vervolg. Het traject waarin ondernemers in vijf bijeenkomsten leren hoe je financiering voor je onderneming kunt aantrekken gaat op 9 maart van start.

masterclass

Masterclass Smart Industry

Momenteel staan we aan het begin van de 4e Industriële Revolutie, ook wel 'Smart Industry' genoemd. Maar waar moet je als bedrijf beginnen? Elk bedrijf is verschillend en dus is een heldere strategie nodig om te starten met 'Smart Industry'. Samen met de partners ErgoDesign, Hollander Techniek, Universiteit Twente en Oost NV heeft Symbol het netwerk 'Smart Industry Partners' opgericht. Dit netwerk is hét aanspreekpunt voor bedrijven die de Smart Industry aanpak willen toepassen binnen hun eigen organisatie.

bijeenkomst

Lectorale rede Anita van Gils

Op vrijdag 21 april 2017 vindt de lectorale rede plaats van dr. Anita Van Gils, de nieuwe lector bij het Landelijk Expertisecentrum Familiebedrijven. Samen met dr. Ilse Matser gaat zij zich de komende jaren inzetten om het onderzoek naar familiebedrijven een verdere impuls te geven.

beurs

Bezoek Hannover Messe

Op 25 april organiseren Kennispoort Regio Zwolle, Polymer Science Park en het Agri&Food Innovatie Cluster Regio Zwolle een excursie voor ondernemers. Samen met jou willen we een bezoek brengen aan één van de grootste industriële beurzen, de Hannover Messe.

congres

Handelsmissie Cybersecurity en Personalised Medicine

Zuid-Duitsland genereert ruim 40% van het Duitse BBP en is met een gemiddelde groei van het BBP van ruim 3% in belangrijke mate verantwoordelijk voor de sterke groei van de Duitse economie. Met zijn kennisintensieve industrieën, innovatiekracht en sterke landschap ligt de toekomst van Duitsland als economische motor van Europa met name in Zuid-Duitsland. En daarmee biedt dit gebied dus ook groeikansen voor Nederlandse bedrijven.

workshop

InnovationTrack

Na een succesvolle eerste editie krijgt de InnovationTrack een vervolg. Het traject waarin ondernemers in vijf bijeenkomsten leren hoe je financiering voor je onderneming kunt aantrekken gaat op 9 maart van start.

workshop

De basis van intellectueel eigendom

Afkijken, beschermen, delen of geheimhouden? Ben je bezig met de ontwikkeling van een nieuw technisch product of nieuwe techniek? Leer in één middag hoe je je technische innovatieproces efficiënter en beter kunt maken door intellectueel eigendom (IE) te gebruiken als bescherming en als informatiebron.

beurs

Aquatech 2017

Op de 10de editie van Aquatech China (7 juni – 9 juni 2017) realiseren NWP, Water Alliance en ENVAQUA een “Netherlands Water Pavilion”, in samenwerking met RAI Amsterdam en de Nederlandse Ambassade in China. Een strategische plek op de beursvloer, goede zichtbaarheid met Holland Branding, een ruime ontvangstruimte en netwerkbijeenkomsten bieden deelnemende partijen meer exposure dan elders op de beursvloer. Tijdens de vorige editie in 2016 namen veel Oost-Nederlandse bedrijven deel aan “het Netherlands Water Pavilion”.

Nieuws

Startup

Eerste borrel Startup Regio Zwolle

Sinds de lancering van Startup Regio Zwolle eind vorig jaar, vond op woensdag 15 maart de eerste startupborrel van het platform plaats bij partner Green PAC iLab. De borrel was de eerste in een reeks borrels voor startups uit de regio die het platform de komende periode organiseert. Met de borrels wil Startup Regio Zwolle bijdragen aan de versterking en stimulering van het regionale startupklimaat.

Financiering

Subsidie voor de circulaire economie

Een circulaire economie biedt veel kansen voor ondernemers; materialen worden er hergebruikt en grondstoffen behouden hun waarde. Vanaf volgende maand, 15 april 2017, is er subsidie aan te vragen voor grote R&D-samenwerkingsprojecten met betrekking tot de circulaire economie. De subsidie is voor activiteiten gericht op koolstofarme economie die een thema hebben dat aansluit op een circulaire economie. Deze subsidie stimuleert ondernemers tot innovaties die leiden tot minder of hergebruik van producten en materialen en het verminderen van afvalstoffen.

Innovatie

MKB Innovatie top 100

Innovatieve ondernemers met groei-ambitie kunnen zich weer inschrijven voor de MKB innovatie top 100. Dit is de ranglijst met 100 concrete innovaties die het Nederlandse midden- en kleinbedrijf heeft gerealiseerd. Het winnen van de top 100 biedt toegang tot nieuwe netwerken, contacten en de winnaar krijgt volop media-aandacht. Inschrijven voor de MKB Innovatie top 100 is mogelijk tot 15 april 2017.

Lokaal en regionaal

Ondernemersnetwerk verbindt initiatieven

Donderdag 2 maart bezochten 80 betrokkenen de bijeenkomst voor bestuursleden van ondernemerskringen uit de Regio Zwolle. De bijeenkomst werd georganiseerd in de businessclub van het MAC3PARK stadion door Kennispoort Regio Zwolle, VNO NCW Regio Zwolle, MKB Regio Zwolle, provincie Overijssel en Regio Zwolle met als doel de brug te versterken tussen ondernemerskringen en regionale kransrijke ontwikkelingen.

E-commerce

Topcentrum e-commerce groeit explosief

Het e-commerce cluster regio Zwolle is in een half jaar tijd explosief gegroeid van 18 naar 28 e-commerce bedrijven. Van het netwerk maken nu onder andere Wehkamp, CameraNu en Travelbags uit. Het topcentrum heeft om deze groei mogelijk te maken de afgelopen periode haar activiteiten geïntensiveerd. Langetermijn-doelstelling is om meer en beter opgeleid talent vanuit het onderwijs in te laten stromen bij e-commerce bedrijven. Op dit moment zijn er bij de aangesloten bedrijven zo’n 150 openstaande vacatures.

Financiering

Nieuwe kansen voor proeftuinen

Kennispoort Regio Zwolle is de afgelopen jaren succesvol betrokken bij clusteractiviteiten uit de regio zoals circulaire economie, plastics get smart en de proeftuin recycling. Hierbij speelt de samenwerking tussen overheid, onderwijs, ondernemer en onderzoek een belangrijke rol. EFRO heeft binnenkort een hierbij aansluitende nieuwe openstelling, namelijk die van de proeftuinen 3.4. Deze subsidie is aan te vragen ten behoeve van activiteiten gericht op experimentele ontwikkelingen in een proeftuin, de exploitatie van deze proeftuin of het upgraden van deze proeftuin. Aanvragen zijn vanaf 1 maart 2017 tot 28 februari 2018 in te dienen en gaan volgens het first-come, first-served principe.

Innovatie

Zwolse start-up finalist internationale composietenbeurs

Een prothese die precies past bij een individuele patiënt. Of snel en goedkoop een aantal prototypes maken van een onderdeel van een windturbine om te testen welke het efficiëntst is. Dat zijn slechts twee voorbeelden van de vele mogelijkheden die het 3D-printen van op maat gemaakte, vezelversterkte composietproducten biedt. Fiberneering Technology Development is een Zwolse start-up die dit unieke proces heeft ontwikkeld. Het bedrijf presenteert deze gepatenteerde technologie als enige Nederlandse start-up op de internationale JEC Composietenbeurs die plaatsvindt in Parijs op 14-16 maart.

vacature

Vacature: Business controller

Kennispoort helpt innovaties realiseren. Vanwege het vertrek van onze huidige business controller zijn wij op zoek naar een Business controller (32 - 36 uur)

Financiering

Aanvraag innovatiekrediet Overijssel weer mogelijk

Vanaf 15 februari 2017, 9.00 uur kunnen Overijsselse MKB-ondernemers weer een financieringsaanvraag indienen voor innovatieve projecten, zo meldt PPM Oost. Onder de naam Innovatiekrediet Overijssel (IKO) stelt provincie Overijssel via het Innovatiefonds Overijssel € 375.000 beschikbaar. De innovatie kan betrekking hebben op de vernieuwing van een product, dienst of productieproces. PPM Oost is fondsmanager.

Kijk op innovatie

(foto)verslag XIC2016

Ondernemers uit de Regio Zwolle zetten op 1 juni 2016 in het IJsseldelta center een stap in een andere branche. Tijdens hét innovatiecongres van de regio bezochten ze inspiratiesessies en gingen ze in gesprek met andere ondernemers. Er niet bij kunnen zijn of wil je samen met ons terugkijken? Wij geven een terugblik op de Cross-over Innovation Challenge 2016 aan de hand van verschillende foto’s (gemaakt door Freddy Schinkel, tenzij anders vermeld):

Koningsdag 2016

Agri & food op de kaart gezet

De sector agri & food kwam goed onder de aandacht tijdens de parade van Koningsdag 2016 in Zwolle. Personeel van diverse restaurants presenteerden de streekproducten en culinaire amuses aan de koninklijke familie en genodigden. Jonnie Boer (De Librije) was verantwoordelijk voor de 120 liter aspergesoep, met asperges van Ogink in Raalte en ‘zolderspek’ van Van Broekhuizen in Dalfsen.

Terugblik bedrijfsbezoek

Nieuwe business door telen van insecten

Op 31 maart is een groep ondernemers op bedrijfsbezoek geweest naar Tasty Bugs* in Kessel. Deze ondernemers zijn geïnteresseerd in het kweken van insecten en zien kansen voor het ondernemen met insecten.

Student CAH Vilentum aan het woord

Paardenmelkerij Liesbeth Buitendijk

Liesbeth Buitendijk student Hippische bedrijfskunde bij CAH Vilentum in Dronten vertelt over haar plan om een paardenmelkerij te starten.

innoveren kun je niet eventjes doen

Elke uitvinding is een kunstwerk

Als Nederland echt wil innoveren, moet het technische onderwijs veel meer aandacht besteden aan creatieve vorming. Dat vindt Kampenaar Johann van den Noort, kunstenaar en uitvinder.

'We zijn dit jaar dieper Regio Zwolle ingetrokken'

Innovatielunch in poptempel Hedon goed bezocht

Wat doe je aan het eind van een jaar? Precies, terugblikken en vooruitkijken. De samenwerkende organisaties die innovatie in de regio Zwolle stimuleren, nodigden partners uit het bedrijfsleven, onderwijs en overheid woensdag in poptempel Hedon uit voor de traditionele innovatielunch.

Stages Eddy van Hijum

De kracht van familiebedrijven

Gedeputeerde Eddy van Hijum liep een dagje mee bij twee Kennispoort-partners, de Dunnewind Groep uit Ommen en Groothuis Bouwgroep uit Genemuiden. Hoe zijn de stages bij deze familiebedrijven verlopen?

10 trends ondernemerschap

Innovatie voor ondernemers

Business model innovatie wordt in 2015 belangrijker dan ooit. Ontwikkelingen volgen elkaar in een hoog tempo op, nieuwe bedrijven verstoren de gevestigde orde en klanten willen meer en anders tegen een lagere prijs. Klantgericht innoveren is 2015 van levensbelang voor bedrijven. 10 trends ondernemerschap met betrekking tot business model innovatie.