Save the date | Het Kennispoort Regio Zwolle Café
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
Prachtig om te zien hoe Evert en Alja Dijk samen hun zorgboerderij Buitenplaats Vechterweerd runnen. Zo vervult Evert de rol van ondernemer en ‘meewerkende boer’, terwijl Alja de boekhouding verzorgt en regelmatig bijspringt om hun deelnemers te begeleiden. En als Evert weer eens dolenthousiast met een plan op de proppen komt, blijft Alja met beide benen op de grond staan en probeert ze hem af te remmen. Allebei zijn ze blij dat Kennispoort Regio Zwolle hen helpt om die continue stroom van nieuwe ideeën in goede banen te leiden. ‘Zonder dergelijke samenwerkingen hadden we onze plannen niet kunnen verwezenlijken.’
‘Het was op een woensdagmiddag in 2009 toen Evert voor het eerst op de boerderij van zijn vader paardentherapie gaf aan een jongetje met autisme. Op dat moment werkte hij als arbeidstherapeut bij Veldzicht in Balkbrug, waar hij had geleerd hoe je paarden op therapeutische basis in kunt zetten bij de behandeling van mensen en kinderen’, aldus Alja Dijk (51). Haar partner Evert Dijk (50) knikt. ‘Ik had weliswaar een mooie functie in Balkbrug, maar stiekem had ik al een groter plan in gedachten. Samen met Alja wilde ik op deze plek in de Vechterweerd een zorgboerderij beginnen waar we mensen met autisme, psychische klachten, angsten, verslavings- en persoonlijkheidsproblematiek en een afstand tot de arbeidsmarkt konden begeleiden.’
Alja: ‘De benodigde basis was al aanwezig. Want we hadden niet alleen een boerderij inclusief dieren en land op een prachtige locatie onder de rook van Dalfsen, ook had Evert de benodigde scholing gevolgd en ervaring opgedaan.’ Evert: ‘Toch ben ik nog vijf jaar bij Veldzicht gebleven, omdat ik daar een soortgelijk project rond een zorgboerderij op poten mocht zetten. Daar kon ik veel van leren. In 2014 waagden Alja en ik de sprong en openden we de deuren van zorgboerderij Buitenplaats Vechterweerd.’ Sindsdien heeft de zorgboerderij best een indrukwekkende omvang gekregen. Alja: ‘Dat klopt. We hebben inmiddels een superteam van negen medewerkers met wie we per dagdeel zo’n 20 personen, die wij deelnemers noemen, kunnen begeleiden. Daarnaast verzorgen we ook nog een deel ambulante zorg.’
Evert: ‘De eerste jaren gingen onze deelnemers aan de slag op de boerderij, in de werkplaats, op het land dat we zelf bezitten en op de 50 à 60 hectare die we voor Vitens mogen beheren. In 2020 is daar een nieuw gebouw bijgekomen waar onze begeleiders en deelnemers vergaderingen voor groepen faciliteren, van ontvangst tot catering. In dit pand komt ook een winkeltje waar we onze eigen producten gaan verkopen. Daarnaast hebben we een timmerwerkplaats laten bouwen waar we houtproducten maken die we ook weer aan de man gaan brengen.’ Alja: ‘Deze uitbreiding is mede mogelijk gemaakt door de hulp van Kennispoort Regio Zwolle.’ Evert: ‘Dat klopt. Het is inmiddels zo’n zes jaar geleden dat ik voor het eerst in contact kwam met Petra van den Hengel, adviseur Agri & Food. Het mooie is dat Petra mijn ideeën heel goed kan ordenen. Heb ik inderdaad een goed idee? En zo ja, wat of wie is er dan nodig om dit idee verder uit te rollen? Ze geeft mij handvatten en verbindt mij aan partijen die echt iets bij kunnen dragen. Haar aanpak zorgt voor rust. Bij mij én bij Alja, want dankzij de hulp van Petra weet ze dat ik mezelf niet voorbij hol in mijn enthousiasme.’
Een mooi voorbeeld is de wijze waarop Petra meedacht over de manieren waarop Evert en Alja bij verschillende partijen subsidies konden aanvragen voor de nieuwbouw. Evert: ‘Na goed overleg en met hulp van Petra hebben we subsidieaanvragen ingediend bij de provincie Overijssel voor een LEADER-project en bij netwerkorganisatie Ruimte voor de Vecht. Deze bijdragen waren heel belangrijk voor de realisatie van de uitbreiding, want zonder deze hulp was het ons niet gelukt.’ Alja: ‘Daarnaast hielp Petra ons bij de aanvraag van een voucher waarmee we kennis konden inkopen.’ Evert: ‘Hierdoor heb ik onder andere met de Dienst Landbouwvoorlichting (DLV) en Alfa Accountants en Adviseurs besproken hoe onze zorgboerderij zich op bedrijfseconomisch vlak kan doorontwikkelen. Deze gesprekken met experts leveren heel nuttige en verhelderende informatie op.’
Over nuttige en verhelderende informatie gesproken: Petra hielp ook bij een nieuwe samenwerking tussen Evert en Alja en een groep studenten van de opleiding economie van Hogeschool Windesheim. Alja: ‘Dat was echt super interessant. Deze groep studenten heeft op basis van marktonderzoek onder andere een businessplan opgesteld voor ons nieuwe gebouw. Welke doelgroepen kunnen we benaderen om hier te gaan vergaderen? Welke prijs vragen soortgelijke locaties in de omgeving en welke prijs moeten wij vragen? En hoe zetten we onze website en social media in om voor nog meer naamsbekendheid te zorgen? Daar hebben we echt veel van geleerd.’
Evert: ‘Daarnaast heeft Petra mij bij verschillende netwerken geïntroduceerd, zoals de Biobeurs in Zwolle, de Keten van Eten van de provincie Overijssel en Smaakmakers van het Vechtdal. Bij dat laatste netwerk heb ik een cursus gevolgd waarbij ik heb geleerd hoe we onze zelfgeproduceerde producten in de markt kunnen zetten. Superhandig, aangezien we volgend voorjaar onze eigen winkel willen openen.’
‘Als ouders van vier kinderen en eigenaren van deze zorgboerderij, zijn we druk met van alles en nog wat’, zo vat Alja het leven van dit ondernemersechtpaar samen. ‘Dan blijft er weinig tijd over om nieuwe kansen of uitdagingen op te pakken.’ Evert is het met haar eens: ‘We zijn druk met ondernemen, de zaak aan de gang houden en zorgen voor continuïteit voor onze deelnemers en werknemers. Daardoor houd ik geen tijd over om mij te verdiepen in subsidies, om onderzoek te doen of om zelf netwerken op te bouwen van waaruit we kunnen gaan samenwerken. Daarom ben ik heel blij met de hulp van Petra en Kennispoort. Zonder dergelijke samenwerkingen hadden we onze plannen niet kunnen verwezenlijken.’
Zit jij net als Evert en Alja Dijk boordevol ideeën en zoek je een sparringpartner die je verder kan helpen? Dan staat Kennispoort Regio Zwolle voor je klaar! Vul hier het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.
Tekst en fotografie: Theo Smits
donderdag 6 februari 2025
Tijdstip: 15.30 - 19.30 uur
Graag nodigen we je uit voor het Kennispoort Regio Zwolle Café op…
Het wordt steeds duidelijker: de digitale weerbaarheid van organisaties is voor een…
Elk jaar ontvangt de winnaar van de Innovatieprijs van Regio Zwolle een…
Van het inkopen van de boomstam, het ontwerpproces, het maken van de…
Iedereen heeft ze dagelijks in de handen: deksels en doppen van voedingsmiddelen…
Wil jij ook zakendoen in Scandinavië? Veel ondernemers zien kansen in internationaal…
Om beter aan te sluiten bij de huidige energievraagstukken, start EFRO Oost…
Op maandag 4 november 2024 was de bijeenkomst Food, digitalisering en AI…