Een innovatieve bakker? Jazeker! Jan-Aart schuld heeft de ambitie om met zijn bakkerij de eerste energieneutrale bakkerij van de toekomst te worden. Een hele klus, maar daar heeft hij iets op bedacht: een 8-trapsraket. Acht stappen om zijn doel te behalen. Een van deze onderdelen is de vacuümbaktechiek. De innovatie waarmee Bakkerij Schuld meedeed aan de Innovatieprijs van Regio Zwolle, een initiatief van Kennispoort Regio Zwolle. Bakkerij Schuld uit Oldebroek was een van de drie finalisten van de Innovatieprijs van Regio Zwolle 2023.

Een vernieuwende, traditionele bakker

Jan-Aart Schuld is de vijfde generatie binnen het familiebedrijf dat opgericht is in 1886. Nu in 2023 verandert het bedrijf sneller dan ooit. ‘We zijn een traditionele bakkerij, maar ik ben altijd op zoek naar vernieuwing’, vertelt Jan-Aart. ‘Het vak is erg divers. Er zit meer achter dan je op het eerste gezicht zou denken.’ Zo begon Bakkerij Schuld tien jaar geleden met lekkerversbrood.nl, een webshop waar klanten hun producten kunnen bestellen.   

Meer dan alleen bakken

‘We zijn al een tijd bezig met onze innovaties binnen de 8-trapsraket,’ begint Jan-Aart. ‘Hierdoor zijn we minder hard geraakt in de energiecrisis dan onze collega’s.’ Door naar de toekomst te kijken en hierop in te spelen, waren ze er bij Bakkerij Schuld op tijd bij. En niet alleen op duurzaam vlak brengt de innovatie voordelen met zich mee. ‘We hebben drie doelstellingen met onze baktechniek: 1. Kwaliteitsverbetering van onze producten, voor onze medewerkers en voor het werk wat we doen. 2. Energiebesparing en verduurzaming. Nu besparen we 8%, dit was 4%. 3. De inzet van ons personeel. Met ons huidige team kunnen we meer werk verzetten dankzij de nieuwe machine. Ook hebben we een mooie bijvangst: een gezondheidsvoordeel. Het brood dat we bakken met de nieuwe techniek zorgt voor een minder hoge insulinepiek. Echt een superfood dus voor mensen met diabetes!’  

Lange adem 

Het is natuurlijk heel fijn dat door de baktechniek het brood voordelen heeft voor diabetespatiënten en wel vier dagen lang vers blijft. Daardoor hoeft het ook niet ingevroren te worden door klanten. Maar wat het doet voor het toekomstperspectief in de bakkerswereld, dat is waar de innovatie echt tot zijn recht komt. ‘Dit is een revolutie in de bakkerswereld. Nieuwe bakkers gaan in de toekomst zo’n bakkerij zoals die van mij bouwen: energieneutraal. Je moet je energie op orde hebben, we kunnen het niet meer doen, zoals we het altijd gedaan hebben’, legt Jan-Aart uit. Voor zo’n innovatieproces heb je een lange adem nodig. De kwaliteit varieert een lange tijd voordat alles werkt en je het helemaal onder de knie hebt. ‘Maar innoveren moet. En dat willen we ook,’ sluit Jan-Aart af.   

Hulp bij innoveren?

Ben je geïnspireerd door het verhaal van Jan-Aart en kan jij als ondernemer wel wat hulp gebruiken bij innovatie? Neem dan contact op met Kennispoort! Vul hier het contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

Foto: Zintuig Studio

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.