Je hoort ze steeds vaker. Termen zoals: circulariteit, duurzaamheid, recyclen en hergebruiken. Maar waar begin je als je wil starten met circulair ondernemen? Ik geef je een aantal tips om goed van start te gaan met circulair ondernemen.  

Wat is circulair ondernemen?

Maar voordat we de tips in duiken, gaan we naar de basis. Wat is circulair ondernemen nou eigenlijk? Ik vertel het je graag: het is ondernemen op een manier waardoor je het maximale uit het hergebruiken van producten en grondstoffen haalt. En daarmee het waardeverlies laag houdt. Dit is iets wat iedereen kan doen. Starters, maar ook als je al langer bezig bent met ondernemen. Verduurzamen kan eigenlijk altijd wel! 

Tips om te starten met circulair ondernemen

Als programmamanager en adviseur kom ik bij veel ondernemers uit Regio Zwolle over de vloer. Veel ondernemers zetten circulair ondernemen op hun agenda. Bijvoorbeeld omdat: 

  • ze kansen zien in de markt door de veranderende vraag van klanten; 
  • ze meer grip krijgen op de leveringszekerheid en prijs van grondstoffen; 
  • ze een betere wereld willen achterlaten voor de volgende generatie. 

Van de groenteboer op de hoek tot aan grote advocatenkantoren. Het speelt bijna bij iedereen.  

Tip 1: Stap voor stap

Het kan best een uitdaging zijn, beginnen met circulair ondernemen. Knip daarom een groot project op in behapbare brokken. Maak de stappen niet te moeilijk. En blijf niet te lang hangen in de ‘praatfase’.  

Zo heb ik meegemaakt dat een woningbouwer vastliep, omdat de markt nog niet klaar was voor zijn ambitieuze circulaire ontwerp. In zijn geval kun je overwegen om kleinere stappen te zetten. Door bijvoorbeeld onderdelen van een woning circulair en demontabel te maken en dan een ander deel nog traditioneel te bouwen.  

Stel je begin- en eindpunt vast en werk daar stap voor stap naar toe.  

Tip 2: Je doet het niet alleen

Circulair ondernemen doe je niet alleen. Ga hiervoor een samenwerking aan met partners en help elkaar verder. Ga voor korte lijnen, zodat je snel kunt schakelen. En richt je op vertrouwen tussen alle partijen. Een onderneming kan namelijk wel vijf tot tien partners nodig hebben om hun product of dienst waar te maken.  

Wanneer je een weg aan het vinden bent in het circulaire ondernemen, kom je erachter wat wel en wat niet werkt voor jouw onderneming. Zo sprak ik laatst met een ondernemer die van koffiedrab en bermmaaisel waardevolle grondstoffen en zelfs consumentenvoedsel maakt. Deze ondernemer wil heel graag groeien, maar loopt tegen flinke uitdagingen aan. Hiervoor zou hij op zoek kunnen gaan naar partners die hem hierbij kunnen ondersteunen. Bijvoorbeeld bij de levering van de ‘afvalstromen’ of de terughoudendheid bij supermarkten en cateraars.  

Tip 3: Successen vieren en delen

Circulair ondernemen heeft ook een hoger doel. Het gaat niet alleen om jou en jouw bedrijf, maar om de gehele (regionale)economie. Werk daarom mee aan gezamenlijke doelen en belangen. Samen sta je sterker! Zet bijvoorbeeld ook eens een andere ondernemer op een podium. Help en inspireer elkaar.  

Tip 4: Onafhankelijk en kosteloos advies

Kleinere gemeenten hebben vaak minder vermogen voor hulp en advies bij circulair ondernemen. Klop daarom eens aan bij een onafhankelijke partij zoals Kennispoort Regio Zwolle, wanneer je vragen hebt. We helpen je graag verder! 

Bonus tip: Sluit je aan bij Regio Zwolle Circulair

Regio Zwolle Circulair | Living lab is een samenwerkingsverband van partijen in Regio Zwolle. Het doel is om van Regio Zwolle een circulaire economie te maken. Regio Zwolle Circulair werkt hier dag in dag uit aan. Het is nog onbekend hoe we ons doel willen bereiken, wat we hiervoor nodig hebben en wat de beste manier is. Maar we stropen onze mouwen op en ontdekken het met elkaar! Door het gewoon te doen en samen te werken, leren we het meest. Zo zetten we de overgang naar een vitale en circulaire economie pas echt in gang. Sluit je aan bij het Living lab om samen te werken aan een circulaire economie! 

Hulp bij circulair ondernemen

Kom je uit Regio Zwolle en wil je hulp bij circulair ondernemen? Dan helpt Kennispoort je kosteloos verder. Laat je contactgegevens achter en dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op.

We nemen graag contact met je op

Laat hieronder je gegevens achter en wij bellen je terug

  • Velden met een * zijn verplicht om in te vullen.